Φτάνει πλέον να διανοίγονται δίοδοι που βολεύουν μόνο την οικονομία του κατοχικού καθεστώτος
Πέμπτη 25.05.2023
Πέμπτη 25.05.2023, από Γραφείο Τύπου

Με αφορμή τη θέση του επικεφαλής της  UNFICYP, Κόλιν Στιούαρτ, ότι πρέπει να αυξηθούν οι ευκαιρίες στον τομέα του εμπορίου κατά μήκος της «πράσινης γραμμής» και ότι αυτό θα επιτευχθεί με τη διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, η ΕΔΕΚ ξεκαθαρίζει ότι θα είναι ανεπίτρεπτη η διάνοιξη άλλων διόδων κατά μήκος της Γραμμής Καταπαύσεως του Πυρός, αν δεν ανοίξουν οι δίοδοι του Πυροΐου και των Κοκκίνων, για να διευκολυνθούν οι κάτοικοι της περιοχής Τηλλυρίας και του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς.
Φτάνει πλέον να διανοίγονται δίοδοι που βολεύουν μόνο την οικονομία του κατοχικού καθεστώτος.
Αναφορικά με το εμπόριο κατά μήκος της πράσινης γραμμής, η ΕΔΕΚ επαναλαμβάνει ότι πρέπει να παταχθεί το παράνομο εμπόριο προϊόντων και ειδών, που δεν προνοούνται από τον κανονισμό. Αυτό θα επιτευχθεί με την αυστηρότατη τήρηση των προνοιών του κανονισμού.
Καμία ελαστικότητα δεν πρέπει να επιτραπεί με την επίκληση δήθεν της προώθησης των επαφών των δύο πλευρών, όπως κάποιοι προαναγγέλλουν.
Η ΕΔΕΚ απαιτεί ιδιαιτέρως την άσκηση αυστηρών ελέγχων σε φυτοϋγειονομικό επίπεδο και τον μέγιστο βαθμό αυστηρότητας στους ελέγχους για μεταφορά καυσίμων από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές.
Τα καύσιμα από τα κατεχόμενα είναι εκτός προδιαγραφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και οι συνέπειες της χρήσης τους, θα προκαλέσουν σωρεία επιπτώσεων σε πολλά επίπεδα, αλλά και απώλεια εσόδων για το κράτος, που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτά τα έσοδα για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

 Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 25 Μαΐου 2023

Ανακοινώσεις