Δεν ξεχνάμε τη σφαγή του Ποντιακού Ελληνισμού από τους Νεότουρκους του Μουσταφά Κεμάλ
Παρασκευή 19.05.2023
Παρασκευή 19.05.2023, από Γραφείο Τύπου

Η αποβίβαση του αιμοσταγούς ηγέτη των Νεότουρκων, Μουσταφά Κεμάλ, στη Σαμψούντα, στις 19 Μαΐου 1919, σηματοδοτεί την έναρξη της δεύτερης και τελικής φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Η προσφιλής μέθοδος των βάρβαρων Νεότουρκων, η εθνοκάθαρση, συνεχίζεται μετά την Γενοκτονία των Αρμενίων, με θύμα τον Ελληνισμό του Πόντου, που ξεριζώθηκε από τα άγια χώματα, που έζησε για αιώνες.
Από 200 χιλιάδες μέχρι 350 χιλιάδες Πόντιοι, ανάλογα με την ιστορική πηγή, ήταν τα θύματα των φονιάδων Τούρκων.
Στα «Αμελέ Ταμπουρού», στα λεγόμενα «Τάγματα Εργασίας», τα Άουσβιτς του Τουρκικού φασισμού και της τουρκικής θηριωδίας, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες του Πόντου άφησαν την τελευταία τους πνοή.
Ένας λαός με χιλιόχρονη ιστορία απειλήθηκε με αφανισμό.
΄Όσοι Πόντιοι κατάφεραν να ξεφύγουν της μανίας του Μουσταφά Κεμάλ και των δολοφόνων του, μπόρεσαν να ανασυνταχτούν με τεράστιες δυσκολίες και να δώσουν συνέχεια στον Ποντιακό Ελληνισμό, εκτοπισμένο όμως από τη γη των πατέρων του.
Αναμένουμε από τη διεθνή κοινότητα να πράξει όπως και στην περίπτωση των Αρμενίων και να αναγνωρίσει καθολικά και επίσημα τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Στεκόμαστε στο πλευρό των αδελφών Ποντίων που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο και τους διαμηνύουμε ότι δεν ξεχνάμε τη σφαγή των προγόνων τους.
Και καλούμε όλους στην Κύπρο να κατανοήσουν πως απέναντι μας έχουμε ένα έθνος που, μη αποδεχόμενο ότι διέπραξε γενοκτονίες, δεν αποκηρύσσει, ούτε το παρελθόν του, ούτε τη μέθοδο της εθνοκάθαρσης ως τρόπο επιβολής των σχεδιασμών του.
 

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 18 Μαΐου 2023

Ανακοινώσεις