Η πλήρης κατοχύρωση των δικαιωμάτων των προσφύγων, ο σεβασμός και η καθολική εφαρμογή τους είναι επιβεβλημένη
Δευτέρα 20.06.2022
Δευτέρα 20.06.2022, από Γραφείο Τύπου
Οι πρόσφυγες είναι εκείνα τα άτομα που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες και εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η Σύμβαση της Γενεύης του 1951 και το Πρωτόκολλο του 1967 περιγράφουν με σαφήνεια  τόσο το ποιος θεωρείται πρόσφυγας όσο και ποια δικαιώματα έχει. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που χρειάζεται να γίνεται σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους παράνομους μετανάστες.

Η πλήρης κατοχύρωση των δικαιωμάτων των προσφύγων, ο σεβασμός και η καθολική εφαρμογή τους είναι επιβεβλημένη.
Στην Κύπρο υπάρχουν πέραν των 117 χιλιάδων εκτοπισθέντων που βιώνουν τις συνέπειες της παράνομης τουρκικής εισβολής του 1974 και οι οποίοι περιμένουν δικαίωση και διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Αυτό θα επέλθει εάν όλοι διεκδικούμε την επιστροφή του συνόλου των προσφύγων στα σπίτια τους. Η προώθηση ΜΟΕ ή σχεδίων λύσης κάτω από την ονοματολογία της ρατσιστικής ΔΔΟ που συνιστά προστάδιο επιβολής της τουρκικής επικυριαρχίας σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια, δεν διασφαλίζουν τα δικαιώματα των Κυπρίων προσφύγων.

Είναι γι’ αυτό τον λόγο που η ΕΔΕΚ διεκδικεί τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της διακήρυξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επιβάλλουν την προστασία των προσφύγων και την ασφαλή και ειρηνική επιστροφή τους στις εστίες τους.
 
Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 20 Ιουνίου 2022
 
Ανακοινώσεις