Η κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη πολιτικών και οικονομικών μέτρων σε βάρος του κατοχικού καθεστώτος
Παρασκευή 20.05.2022
Παρασκευή 20.05.2022, από Γραφείο Τύπου

Καταδικάζουμε τις παράνομες ενέργειες του κατοχικού καθεστώς που προχωρεί στο άνοιγμα ακόμη ενός τμήματος της παραλίας της Αμμοχώστου.

Θυμίζουμε πως ήδη από το 2017 είχαμε εκφράσει τις ανησυχίες μας για το ενδεχόμενο το κατοχικό καθεστώς να προέβαινε σε αυτές τις ενέργειες ζητώντας να ληφθούν μέτρα προς αποτροπή τους. Γι’ αυτό και επιμέναμε ότι δεν θα έπρεπε το οδόφραγμα της Δερύνειας να ανοιχθεί δεδομένου ότι η περαιτέρω τουριστική ενίσχυση από τις περιοχές της ελεύθερης Αμμοχώστου (Πρωταράς - Αγία Νάπα), προς την κατεχόμενη Αμμόχωστο θα  υποβοηθούσε στην υλοποίηση των σχεδιασμών του κατοχικού καθεστώτος.

Είναι πλέον αυταπόδεικτο πως η λεκτική καταδίκη δεν τερματίζει τις παρανομίες της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος. Επιβάλλεται να ληφθούν μέτρα.

Η ΕΔΕΚ καλεί για ακόμα μία φορά την κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη πολιτικών και οικονομικών μέτρων σε βάρος του κατοχικού καθεστώτος, στη βάση των σχετικών προτάσεων που κατέθεσε και στο Εθνικό Συμβούλιο.

Την ίδια στιγμή επιβάλλεται να αξιοποιηθεί η Συμφωνία Κυπριανού – Ντενκτάς του 1979 και το ψήφισμα 550 του ΟΗΕ που αναφέρουν ρητώς πως η Αμμόχωστος πρέπει να αποδοθεί κατά προτεραιότητα στους νόμιμους κατοίκους της και πως σε καμία περίπτωση αυτό δεν πρέπει να εντάσσεται ως μέρος της λύσης.

Είναι η ώρα η Κυπριακή κυβέρνηση να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 19 Μαΐου 2022

Ανακοινώσεις