«Προσωπικότητες με την αίγλη του Βάσου Λυσσαρίδη είναι πάντα ανάμεσά μας»
Παρασκευή 13.05.2022
Παρασκευή 13.05.2022, από Γραφείο Τύπου

Εγκαινιάστηκε χθες η παρουσίαση προσωπικών εκθεμάτων του Βάσου Λυσσαρίδη η οποία θα βρίσκεται στο Ίδρυμα Λυσσαρίδη μέχρι και αύριο Σάββατο. Ανάμεσα στα εκθέματα που ξεχωρίζουν είναι το ματωμένο πουκάμισο, κάποια ιδιόχειρα σημειώματα του Γιασέρ Αραφάτ, οι τιμητικές διακρίσεις που έλαβε ο Βάσος Λυσσαρίδης από όλους τους Προέδρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, και από τα κοινοβούλια όλων σχεδόν των ευρωπαϊκών χωρών, η απονομή του τίτλου του επίτιμου διδάκτορος από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, από το Πανεπιστήμιο Πατρών και από το Πανεπιστήμιο Ιονίου και διάφορα κειμήλια και μετάλλια από την Αφρική, την Κούβα, από τον Αγκοστίνιο Νέτο κ.ά.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Λυσσαρίδη, Ανδρέας Αδαμίδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε πως αρκετά από τα εκθέματα κλάπηκαν κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος. Σημείωσε πως είναι μεγάλη τιμή για το Ίδρυμα η τέλεση των εγκαινίων από τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Με τη σειρά του ο κ. Παυλόπουλος συνεχάρη την ΕΔΕΚ και το Ίδρυμα που αποτελούν ένα χώρο μνήμης για τον Βάσο Λυσσαρίδη. Τόνισε πως οι προσωπικότητες με την αίγλη του Βάσου Λυσσαρίδη είναι πάντα ανάμεσά μας. Επανέλαβε πως χρειάζεται να μεταδώσουμε στους νέους την ιστορία μας, όσα έκανε ο Βάσος Λυσσαρίδης. Αυτό το έθνος, είπε, έγραψε ιστορία όχι στους δρόμους της ευημερίας αλλά στα κακοτράχαλα βουνά του αγώνα. Και αυτό οφείλουμε, όπως είπε, να το μεταφέρουμε και στην νέα γενιά.

Την παρουσίαση και τη ξενάγηση στα εκθέματα έκανε ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Λυσσαρίδη, Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χριστοδούλου.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 13 Μαΐου 2022
 
 

Ανακοινώσεις