Διακίνηση και Εμπορία Προσώπων για σεξουαλική ή και εργασιακή εκμετάλλευση των θυμάτων. Απαραίτητη η κοινή δράση από το σύνολο των χωρών μελών της ΕΕ για αντιμετώπισή της
Τρίτη 22.03.2022
Τρίτη 22.03.2022, από Γραφείο Τύπου

Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ με μεγάλη επιτυχία η εσπερίδα που διοργάνωσε το Κ.Σ. ΕΔΕΚ με θέμα  “Διακίνηση και Εμπορία Προσώπων” με ομιλητές τη Ζέφη Δημαδάμα, Αντιπρόεδρο της Γυναικείας κίνησης του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, τη Τζόζη Χριστοδούλου, Ανεξάρτητη Εμπειρογνώμονα σε θέματα ισότητας των Φύλων, την Ελένη Μιχαήλ,  Υπαστυνόμο, υπεύθυνη του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος και η Ρούλλα Μαυρονικόλα, Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης. Την εκδήλωση συντόνιζε η δημοσιογράφος Σκεύη Σταύρου.

Οι ομιλήτριες ανέδειξαν πως η εμπορία προσώπων είναι το τρίτο πιο επικερδές έγκλημα. Αποτελεί μία οργανωμένη «επιχείρηση» που για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται συλλογική αντίδραση από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Τονίστηκε πως η εμπορία προσώπων αρχικά αφορούσε κυρίως την σωματεμπορία. Σήμερα η διακίνηση προσώπων δεν αφορά μόνο την σεξουαλική εκμετάλλευση των θυμάτων αλλά και την εργασιακή.

Ο ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός παράνομων οικονομικών μεταναστών που φτάνουν στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω των διακινητών που τους «πουλούν» ψεύτικες ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον, επιβεβαιώνει ότι το trafficking εξακολουθεί να είναι ανάμεσά μας.

Παρόλο που από το 2018 δεν καταδικάστηκε κανένα πρόσωπο για σεξουαλική εμπορία ή καταναγκαστική εργασία στην Κύπρο, η καταδίκη 5 προσώπων τους τελευταίους 8 μήνες αλλά και η απόφαση του κακουργιοδικείου να επιβάλει 8 έτη φυλάκισης σε άτομο που κρίθηκε ένοχο για εμπορία προσώπων, δείχνει πως έχουν αρχίσει να γίνονται βήματα προς αντιμετώπιση αυτού του πολύ σοβαρού προβλήματος.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ τονίστηκε πως υπάρχει η πολιτική θέληση και βούληση για να συνδράμουμε όσο το δυνατό μπορούμε στο να αμβλύνουμε το πρόβλημα.Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 22 Μαρτίου 2022
 
 

Ανακοινώσεις