Ομιλία Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου στην Παγκύπρια Πολιτική Συνδιάσκεψη για τις Προεδρικές Εκλογές
Κυριακή 20.03.2022
Κυριακή 20.03.2022, από Γραφείο Τύπου

Συναγωνίστριες/στές,

 

Ολοκληρώνεται σήμερα ο κύκλος των πολιτικών συγκεντρώσεων του Κόμματος, ο οποίος άρχισε με τις Επαρχιακές Συγκεντρώσεις ώστε τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος, να εκφράσουν τις απόψεις τους, να διατυπώσουν τις εισηγήσεις τους και να υποβάλουν τις προτάσεις τους με βασικό στόχο να συμβάλουν αποτελεσματικά στη διαμόρφωση της τακτικής που η ΕΔΕΚ θα ακολουθήσει ενόψει των επικείμενων Προεδρικών εκλογών.

Η μαζική σας συμμετοχή, τόσο στις Επαρχιακές, όσο και στη σημερινή Παγκύπρια Συγκέντρωση, στέλνει ένα ισχυρό και συνάμα σαφές μήνυμα. Όσοι στο προσκήνιο ή το παρασκήνιο επιχειρούν να αποδυναμώσουν τον πολιτικό ρόλο της ΕΔΕΚ για ακόμα μία φορά λογάριασαν λάθος. Οι ΕΔΕΚίτες ενωμένοι και αποφασισμένοι για ακόμα μία φορά θα τους διαψεύσουμε. Ενωμένοι και αποφασισμένοι θα δώσουμε τη μάχη για την πραγματική αλλαγή. Θα δώσουμε τη μάχη ώστε η ΕΔΕΚ να είναι καθοριστικός διαμορφωτής της κυβερνητικής πολιτικής για την επόμενη πενταετία.

Συναγωνίστριες/στές,

Εισερχόμαστε στην προεκλογική περίοδο των Προεδρικών εκλογών του 2023, σε μια εποχή κρίσιμων εξελίξεων, τοπικών αλλά και ευρωπαϊκών:

·       Η περαιτέρω κλιμάκωση της αναθεωρητικής, επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας.

·       Η ποντιοπιλατική πολιτική που επιδεικνύουν η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ σε συνδυασμό με τις υπονομευτικές ενέργειες της Μ. Βρετανίας.

·       Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι οικονομικές και άλλες παρενέργειες στην κυπριακή οικονομία, οι οποίες θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο τις επιπτώσεις στα μκρομεσαία στρώματα του λαού μας, τα οποία βιώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις συνέπειες της αύξησης του κόστους διαβίωσης, αλλά και της αναλγησίας και αυθαιρεσίας του Χρηματο-Πιστωτικού τομέα με τον τρόπο που προχωρεί στις μαζικές εκποιήσεις, κατά πλειοψηφία άδικες, σε βάρος των πολιτών.

Συνέπειες οι οποίες θα προστεθούν στην ήδη κλονισμένη οικονομία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σε όλα τα παραπάνω εάν προστεθούν και τα θέματα:

·       Του Μεταναστευτικού,

·       Των προβλημάτων στον τομέα της Υγείας,

·       Της διαφθοράς, η οποία έφτασε σε επικίνδυνα επίπεδα,

διαμορφώνεται ένα ιδιαίτερο και πρωτόγνωρο πολιτικό πλαίσιο αναφορικά με τις προσεχείς Προεδρικές εκλογές.

Είναι λοιπόν προφανές ότι η αξιόπιστη διαχείριση όλων αυτών των σύνθετων ζητημάτων με στόχο την ελαχιστοποίηση των συνεπειών σε βάρος της πατρίδας μας και του λαού μας, επιβάλλουν η επόμενη διακυβέρνηση να χαρακτηρίζεται από τα εξής:

-        Πραγματική αλλαγή πολιτικής και όχι εναλλαγή προσώπων, που θα ακολουθήσουν την ίδια ή και χειρότερη κυβερνητική πολιτική.

-        Η όποια συνεργασία κομμάτων πρέπει να είναι ειλικρινής, αξιόπιστη και να στηρίζεται σε συγκεκριμένο κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο να εφαρμοσθεί απαρέγκλιτα.

-        Ο υποψήφιος Πρόεδρος πρέπει να είναι πρόσωπο εγνωσμένου πολιτικού κύρους, με επιβεβαιωμένη πολυθεματική εμπειρία και ικανότητα διαχείρισης σοβαρών προβλημάτων. Δεν είναι η ώρα των πειραματισμών, ούτε και των εκπτώσεων απλά και μόνο για την συνύπαρξη κάποιων πολιτικών δυνάμεων σε ένα κυβερνητικό σχήμα.

Η συνεργασία πρέπει να είναι επιλογή, όχι αυτοσκοπός.

Από την πρώτη στιγμή, ως ΕΔΕΚ, ξεκαθαρίσαμε τις προθέσεις μας αναφορικά με τις συνεργασίες. Ότι η όποια διαβούλευση για τη σύναψη συνεργασίας πρέπει να πληροί τρείς προϋποθέσεις:

-        Στον  διάλογο να συμμετέχουν από την αρχή, στη βάση της ισοτιμίας, όλα τα εν δυνάμει συνεργαζόμενα κόμματα,

-        Να καταγραφούν οι συγκλίσεις και οι αποκλίσεις σε βασικά θέματα κυβερνητικής πολιτικής, όπως το κυπριακό, η οικονομική και κοινωνική πολιτική, η υγεία, το μεταναστευτικό, η διαφθορά, και

-        Η επιλογή κοινά αποδεκτού υποψηφίου,

για να είναι ορθολογικά δυνατή η λήψη των τελικών αποφάσεων.

Χωρίς από την πλευρά μας να υπάρχουν εμμονές, είμαστε υποχρεωμένοι να αναλύσουμε τα δεδομένα με απόλυτη αντικειμενική προσέγγιση, χωρίς συναισθηματισμούς και αυτοπαγιδεύσεις, εάν πραγματικά επιθυμούμε να συμβάλουμε στην πραγματική αλλαγή, αλλά και το Κόμμα μας όχι απλά να είναι μέρος της εναλλαγής, αλλά με τις θέσεις και τις παρεμβάσεις του να αποτελέσει βασικό παράγοντα και διαμορφωτή της αλλαγής.

Και αυτό, γιατί η ΕΔΕΚ είναι το μόνο Κόμμα στον χώρο της αντιπολίτευσης. Κάποιοι αρέσκονται για ευνόητους λόγους να τοποθετούνται λεκτικά στην αντιπολίτευση. Επί της ουσίας όμως είναι συμπολίτευση.

Αντιπολίτευση δεν είναι η φραστική διαφωνία με την κυβέρνηση, απλά και μόνο για λόγους επικοινωνιακούς ή σκοπιμότητας. Αντιπολίτευση σημαίνει οι διαφωνίες με την κυβέρνηση να στηρίζονται σε ιδεολογική και πολιτική διαφοροποίηση, με ταυτόχρονη κατάθεση συγκεκριμένων θέσεων, που η πορεία των γεγονότων να επιβεβαιώνει τη ορθότητά τους.

Η ιδεολογική διαφοροποίηση προσδιορίζεται ως προς ποιες ομάδες του λαού βρίσκονται στο επίκεντρο  στήριξης από τις πολιτικές προτάσεις που καταθέτει ένα κόμμα. Η ΕΔΕΚ έμπρακτα απέδειξε διαχρονικά με συγκεκριμένες προτάσεις, την έμπρακτη στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Τελευταία επιβεβαίωση είναι τα όσα εξασφαλίσαμε προς όφελός τους, για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2021. Τα υπόλοιπα κόμματα τί έπραξαν;

Η πολιτική διαφοροποίηση, επικεντρώνεται στο περιεχόμενο των πολιτικών προτάσεων.

Χωρίς να ανατρέχουμε στο απώτερο παρελθόν, αν και θα έπρεπε, ας περιοριστούμε στο πρόσφατο. Τα αυτοαποκαλούμενα κόμματα της αντιπολίτευσης, αναφορικά με την πολιτική των κυβερνήσεων του ΔΗ.ΣΥ., σε ποια κύρια θέματα πολιτικής διαφώνησαν ή/και διαφωνούν;

-        Στο Κυπριακό.

-        Στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου.

-        Στο σκάνδαλο της Focus.

-        Στη στήριξη του τραπεζικού τομέα και του κ. Βγενόπουλου.

-        Στην απορρόφηση των Αξιογράφων.

-        Στο Μνημόνιο με την τρόικα.

-        Στο κούρεμα των καταθέσεων.

-        Στην κρατικοποίηση του Συνεργατισμού.

-        Στην ψήφιση της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις.

-        Στη σύσταση του Ειδικού Δικαστηρίου για τις εκποιήσεις.

-        Στις στρεβλώσεις που παρουσιάζει το ΓεΣΥ.

-        Στη δήθεν μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας.

-        Στη δήθεν μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

-        Στα διάφορα σκάνδαλα που έχουν αποκαλυφθεί, των Κυπριακών Αερογραμμών, των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, του Ακτινοθεραπευτικού του Νοσ/μείου Λεμεσού.

Ποια ήταν η στάση τους στο αίτημα της ΕΔΕΚ για:

-        Έρευνα για την παραχώρηση διαβατηρίου σε αξιωματούχους του κατοχικού καθεστώτος.

-        Για την κατά παρέκκλιση παραχώρηση διαβατηρίου σε υπηκόους τρίτων χωρών.

-        Για τη δημοσιοποίηση του καταλόγου προνομιακής διαγραφής δανείων από κόμματα, οργανώσεις συνδεδεμένες με κόμματα και πολιτικά πρόσωπα.

Είναι προφανές ότι στο προσκήνιο για επικοινωνιακούς και όχι μόνο λόγους αντιπαρατίθενται, αλλά επί της ουσίας και κυρίως στο παρασκήνιο υπάρχει αγαστή συνεργασία.

Η ΕΔΕΚ λόγω των καθαρών θέσεών της σε όλα τα προαναφερθέντα θέματα μείζονος πολιτικής σημασίας, είχε ξεκάθαρες θέσεις. Δεν συμβιβάστηκε για να κεφαλαιοποιήσει κομματικά οφέλη. Γι’ αυτό και είναι συστηματικά στο στόχαστρο εκείνων των πολιτικών, οικονομικών αλλά και άλλων κύκλων, που αντιλαμβάνονται ότι η ενίσχυση του ρυθμιστικού και του πολιτικού της ρόλου, ενδεχομένως θα θέσει σε κίνδυνο τα συμφέροντά τους. Με διάφορους τρόπους επιχειρείται είτε συγκαλυμμένα, είτε απροκάλυπτα η εκλογική της αποδυνάμωση.  Η πολεμική αυτή υπήρχε έκτοτε από ιδρύσεως του Κόμματος. Τα τελευταία χρόνια έγινε ακόμα πιο έντονη, γιατί θεωρούν ότι σήμερα είμαστε πιο ευάλωτοι, λόγω της απουσίας του ιδρυτή και διαχρονικού ηγέτη μας, του Β. Λυσσαρίδη, αλλά και γιατί δεν είμαστε προβλέψιμοι.

Η ΕΔΕΚ αναμφίβολα είναι το πλέον στοχοποιημένο κόμμα, ειδικά μετά την ομόφωνη αποκήρυξη της ΔΔΟ τον Μάϊο του 2015. Να υπενθυμίσω ότι:

-        Τον Ιούνιο του 2015 η ΕΔΕΚ αποκλείστηκε από την εκπροσώπηση από όλους τους ΗΜΟ, την ΕΔΥ και την ΕΕΥ.

-        Τον Οκτώβριο του 2015 άλλαξε ο εκλογικός νόμος με συνεργασία ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ, για να αποκλεισθεί από τη Βουλή, λόγω των χαμηλών ποσοστών που της έδιναν οι δημοσκοπήσεις.

-        Υπήρχε συστηματική άρνηση για διορισμό στη διαπραγματευτική ομάδα εκπροσώπου της ΕΔΕΚ, όταν όλα τα υπόλοιπα παραδοσιακά κοινοβουλευτικά κόμματα είχαν εκπροσώπηση και μάλιστα το ένα από αυτά με 4 εκπροσώπους.

-        Τον Μάρτιο του 2016 δεχθήκαμε μια αναίτια επίθεση, γιατί ενημερώναμε τα μέλη μας για τις διαφωνίες που είχαμε αναφορικά με τις συγκλήσεις για επίλυση του Κυπριακού. Η επίθεση έγινε ακόμα μεγαλύτερη, όταν υποχρεωθήκαμε να διαβάσουμε αποσπάσματα από τα πρακτικά του Ε.Σ. για να επιβεβαιώσουμε τις ενστάσεις μας για τις επικίνδυνες υποχωρήσεις που έγιναν στο όνομα της ΔΔΟ.

-        Στις εκλογές του 2016 καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια για εκλογική αποτυχία.

-        Το 2016 ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ τήρησαν στάση έμμεσης συνεργασίας, για να μην εκλεγεί Πρόεδρος της Βουλής ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

-        Εδώ και χρόνια δεχόμαστε μια άνευ προηγουμένου συστηματική πολεμική, σε μια προσπάθεια αποδόμησης της πολιτικής της ΕΔΕΚ.

-        Δεχθήκαμε μια άνευ προηγούμενου πολεμική γιατί κατορθώσαμε να κεφαλαιοποιήσουμε σημαντικά οφέλη για τους πολίτες, για να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό του 2021. Φέτος ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός χωρίς την ψήφο της ΕΔΕΚ. Ακούσατε από οποιονδήποτε κόμμα να επικριθούν αυτοί που τον ψήφισαν; Γιατί άραγε;

-        Κατηγορηθήκαμε γιατί αγωνιστήκαμε για τη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ. Γιατί θέλουμε να διασφαλίσουμε στους πολίτες το αναφαίρετο δικαίωμα για ελεύθερη επιλογή και νοσηλευτηρίου. Γιατί αγωνιζόμαστε όλοι οι πολίτες να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και κυρίως αυτοί οι συμπατριώτες μας που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την απολαμβάνουν με άλλους τρόπους.

-        Στις τελευταίες Βουλευτικές εκλογές και πάλι η πολεμική που δεχθήκαμε ήταν άνευ ορίων, δυστυχώς και από εντός του Κόμματος. Μόνο στην Εκλογική Περιφέρεια Λεμεσού οι δήθεν ΕΔΕΚίτες που κατήλθαν ως υποψήφιοι με τους άλλους εκλογικούς συνδυασμούς, στέρησαν από το Κόμμα όχι μόνο την  4η Κοινοβουλευτική θέση, αλλά και δύο Βουλευτές, Βουλευτή στην Αμμόχωστο και 2ο Βουλευτή στη Λευκωσία. Παρ΄ όλα αυτά όταν απέτυχαν να μειώσουν τα ποσοστά του Κόμματος, άρχισε η υπονόμευση με προσφυγές στα Δικαστήρια σε μια προσπάθεια μείωσης της αξιοπιστίας του Κόμματος, αλλά ουσιαστικός λόγος ήταν και είναι η αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής θέσης της ΕΔΕΚ ενόψει των προσεχών Προεδρικών εκλογών. Να μην μπορέσει να καθορίσει πολιτική και υποψήφιο που να έχει πιθανότητες επιτυχίες  και η ΕΔΕΚ να είναι ουσιαστικό μέρος της επόμενης διακυβέρνησης.

Ως αντιπολίτευση τα τελευταία 5 χρόνια με εποικοδομητικές παρεμβάσεις διασφαλίσαμε σημαντικά οφέλη σε συμπατριώτες μας που προέρχονται από τις ευάλωτες ομάδες, όπως:

-        Αύξηση της κατώτατης σύνταξης.

-        Παραχώρηση σύνταξης στους θαλασσαιμικούς στο 50ο έτος ηλικίας.

-        Έναρξη αναλογιστικής μελέτης για παραχώρηση σύνταξης στο 63 ο έτος ηλικίας σε εργαζόμενους σε ανθυγιεινά και επικίνδυνα επαγγέλματα.

-        Επιδότηση των εργαζόμενων μητέρων για βρεφονηπιακή φροντίδα των παιδιών τους.

-        Παραχώρηση επιδόματος διακίνησης σε εργαζόμενους.

-        Επέκταση κατά δύο βδομάδες της γονικής άδειας.

-        Επιδότηση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε οικίες της υπαίθρου.

-        Κατάργηση του φόρου Ακίνητης Περιουσίας που επιβλήθηκε το 2012.

-        Μισθολογική αναβάθμιση των εθελοντριών της Ε.Φ.

-        Αύξηση μέχρι και 30 χιλ. ευρώ της επιδότησης για την απόκτηση κατοικίας.

-        Αξιοποίηση υπό προϋποθέσεις για ιδιοκατοίκηση των αγροτεμαχίων.

Ως κυβέρνηση θα είμαστε ακόμα πιο αποδοτικοί προς όφελος της πατρίδας μας και του λαού μας.

Το προεκλογικό σκηνικό όπως διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή, είναι ασαφές και ρευστό.

Η όποια απόφαση μπορεί να μας παγιδεύσει ή/και να μας εκθέσει.

Χωρίς να υπάρξει αδικαιολόγητη καθυστέρηση, πρέπει να περιμένουμε το ξεκαθάρισμα του σκηνικού και μετά να προχωρήσουμε στη λήψη των τελικών αποφάσεων.

Απαιτείται προσεκτική διαχείριση, σοβαρή και σε βάθος ανάλυση των δεδομένων, όχι μόνο ότι φαίνεται στη βιτρίνα, αλλά κυρίως το τι κρύβεται πίσω από τη βιτρίνα, στο παρασκήνιο.

Δεν πρέπει να καλλιεργήσουμε την αίσθηση ότι είμαστε δεδομένοι, αλλά να εμπεδώσουμε την αίσθηση ότι είμαστε αποφασισμένοι.

Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια με ειλικρίνεια και εντιμότητα να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για συγκρότηση μιας αξιόπιστης συνεργασίας, με κόμματα που βρίσκονται εκτός του κυβερνητικού σχήματος, στη βάση των προϋποθέσεων που ανέλυσα πιο πάνω.

Όμως, σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να προχωρήσουμε στην επικύρωση προειλημμένων αποφάσεων, είτε αυτές αφορούν το πρόγραμμα διακυβέρνησης, είτε τον υποψήφιο. Νεροκουβαλητές ή φτωχοί συγγενείς ποτέ δεν υπήρξαμε, αλλά και δεν πρόκειται να γίνουμε, όποιο και εάν είναι το τίμημα που θα κληθούμε να καταβάλουμε. Η ΕΔΕΚ ήταν και είναι ανάχωμα στις αντιλαϊκές πολιτικές. Σε αυτή την πολιτική θα παραμείνουμε σταθεροί και αμετακίνητοι, γιατί το οφείλουμε στην πατρίδας μας και τον λαό μας. 

Όσοι ενδιαφέρονται να έχουν τη στήριξη της ΕΔΕΚ στις επόμενες προεδρικές εκλογές ας το λάβουν σοβαρά υπόψη.

Εάν όμως αυτό δεν καταστεί εφικτό σε καθορισμένο χρονοδιάγραμμα, ώστε τα συλλογικά όργανα του Κόμματος να προχωρήσουν και να λάβουν την οριστική απόφαση για τον τρόπο που η ΕΔΕΚ θα πορευτεί στις επόμενες εκλογές, η αυτόνομη κάθοδος δεν πρέπει να αποκλειστεί.

Φυσικά, η κάθε επιλογή έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Σε καμιά όμως περίπτωση δεν θα πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση η πολιτική αξιοπιστία της ΕΔΕΚ.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 20 Μαρτίου 2022

Ανακοινώσεις