Συνεχίζουμε για ακόμα μια χρονιά τον αγώνα για απελευθέρωση και κοινωνική δικαιοσύνη
Πέμπτη 30.12.2021
Πέμπτη 30.12.2021, από Γραφείο Τύπου

Αρχικά θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σε αυτήν την λιτή εκδήλωση κοπής της βασιλόπιττας που μας την έχει επιβάλει η πανδημία του κορωνοϊού και τα νέα μέτρα τα οποία πρέπει να τηρήσουμε με βασικό στόχο την προστασία της υγείας όλων μας.
Σε μερικές ώρες συναγωνίστριες, συναγωνιστές θα αποχαιρετήσουμε ακόμα ένα δίσεκτο χρόνο για την πατρίδα μας. Ένας δίσεκτος χρόνος ο οποίος ουσιαστικά συντίθεται από τις αρνητικές εξελίξεις στο κυπριακό, την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, τον εποικισμό της Αμμοχώστου αλλά δυστυχώς και τις επιπτώσεις που υπάρχουν λόγω της λανθασμένης μέχρι στιγμής τακτικής που ακολουθούμε όσον αφορά την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος με την συνυπευθυνότητα του συνόλου των πολιτικών κομμάτων, εξαιρουμένης της ΕΔΕΚ, και το έχουμε εξηγήσει πάρα πολλές φορές.

Την ίδια στιγμή ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο το οποίο συνθέτει ακριβώς ένα χρόνο δίσεκτο είναι οι σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που αντιμετωπίζουν ομάδες του πληθυσμού μας.

Ως αποτέλεσμα αφενός μεν της οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε το 2012-2013, των αυθαίρετων εκποιήσεων και του τρόπου μεταχείρισης των δανειοληπτών από τον χρηματοπιστωτικό τομέα αλλά και την απροθυμία της Κυβέρνησης και των υπολοίπων πολιτικών  κομμάτων να δώσουν κοινωνική και οικονομική στήριξη σε αυτούς τους ανθρώπους αλλά επίσης και τις επιπτώσεις που έχουμε από την πανδημία του κορωνοϊού.

Μέσα λοιπόν σε αυτές τις συνθήκες ως ΕΔΕΚ καλούμαστε για ακόμα μια φορά να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας, την κρατική της υπόσταση, τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να συνεχίσουμε σταθερά στο δρόμο αντιμετώπισης και διαχείρισης του κυπριακού για την  απελευθέρωση της πατρίδας μας, για την δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού σύγχρονου κράτους, δημοκρατικού, με κατοχύρωση των πολιτικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών ανεξάρτητα από εθνοτική ή θρησκευτική προέλευση, όπως τη χάραξε ο ιδρυτής του κόμματος, ο αείμνηστος Βάσος Λυσσαρίδης.

Αλλά την ίδια στιγμή να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας και για το κτίσιμο ενός ισχυρού δικτύου κοινωνικής και οικονομικής προστασίας των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Και με αυτή την ευκαιρία να υπενθυμίσω ότι τον περασμένο Ιανουάριο, στο πλαίσιο συζήτησης και έγκρισης του προϋπολογισμού του 2020 – 2021, ως ΕΔΕΚ καταφέραμε να κεφαλαιοποιήσουμε μια σειρά μέτρα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής προς όφελος αυτών των ομάδων του πληθυσμού.

Και κατηγορηθήκαμε ότι με αυτή μας την πράξη στηρίξαμε μια διεφθαρμένη κυβέρνηση, ότι δήθεν γίναμε το δεκανίκι της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ, γιατί κάποιοι ήθελαν ακριβώς να υποβαθμίσουν αυτά που πετύχαμε για τους πολίτες. Ενώ, φέτος που ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός χωρίς να κεφαλαιοποιηθεί οποιοδήποτε κοινωνικό ή οικονομικό μέτρο προς όφελος των συμπατριωτών μας και κυρίως αυτών που προέρχονται από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, δεν ακούσαμε να υπάρχει καμία διαμαρτυρία.

Ξαφνικά, η κυβέρνηση έπαψε να είναι διεφθαρμένη, ξαφνικά αυτοί που στήριξαν τον φετινό προϋπολογισμό της κυβέρνησης, δεν είναι δεκανίκια μιας διεφθαρμένης κυβέρνησης, αλλά και καμιά διαμαρτυρία δεν υπήρχε από αυτούς που πέρσι διαμαρτύρονταν γιατί η ΕΔΕΚ ψήφισε τον προϋπολογισμό, για να κεφαλαιοποιήσει αυτά όλα προς όφελος των πολιτών.

Φυσικά, οι σκοπιμότητες, έχω την εντύπωση πως είναι πασιφανείς. ΗΕΔΕΚ είναι στο επίκεντρο μιας πολεμικής, την οποία δέχεται συστηματικά εδώ και δεκαετίες. Και ο λόγος είναι ένας και απλός: Επειδή ακριβώς δεν είμαστε υποταγμένοι σε κανένα συμφέρον.  Δεν είμαστε υποτακτικοί ούτε στους εντός ούτε στους εκτός της Κύπρου.

Είμαστε ένα κόμμα πατριωτικό, ένα κόμμα φιλελεύθερο, ανοικτό, δημοκρατικό, αλλά πάνω από όλα είμαστε ένα κόμμα που υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας, τα συμφέροντα του λαού μας και κυρίως τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Άρα προς αυτή την πορεία σας καλώ όλους να δώσουμε τις δυνάμεις μας και το 2022 για να συνεχίσουμε την πορεία αταλάντευτα. Και να είσαστε σίγουροι παρά την πολεμική που δεχόμαστε, παρά τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε, παρά τις υπονομεύσεις και τα κτυπήματα, τα πισώπλατα ή τα υπόγεια, η ΕΔΕΚ είναι ισχυρή, είναι δυνατή.

Θα παραμένει σε αυτόν τον στόχο. Και ανεξάρτητα από τα ποσοστά της, θα επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις της πατρίδας μας. Αυτός είναι ο στόχος μας και θα τον συνεχίσουμε. Αυτό μας δίδαξε ο Βάσος Λυσσαρίδης, αυτό μας δίδαξαν οι συναγωνιστές μας που έδωσαν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν την Δημοκρατία και την κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και την προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Και δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να ξεφύγουμε από αυτή την πορεία. Είμαστε καταδικασμένοι να την ακολουθήσουμε και θα την ακολουθήσουμε. Σας ευχαριστώ πολύ.

Εύχομαι σε όλους καλή χρονιά, υγεία, πάνω από όλα υπευθυνότητα και ο καθένας από την πλευρά την δική του ας προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε και τον εαυτό μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα αλλά και τους γύρω μας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τις υγειονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Χρόνια Πολλά.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 30 Δεκεμβρίου 2021

Ανακοινώσεις