Η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση: Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, Διερεύνηση ανώνυμων καταγγελιών, αρχείο καταγγελιών βίας
Πέμπτη 25.11.2021
Πέμπτη 25.11.2021, από Γραφείο Τύπου

Η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών είναι μέρα ενημέρωσης, αφύπνισης και ευαισθητοποίησης, αλλά κυρίως είναι μέρα υπενθύμισης για το ότι οφείλουμε να πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια.

Η βία μπορεί να είναι λεκτική, σωματική, ψυχολογική και σεξουαλική. Μπορεί να συμβεί στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας. Χρειάζεται να γίνει σωστή καμπάνια ενημέρωσης ώστε όλες οι γυναίκες να την αναγνωρίζουν και να ΜΗΝ την αποδέχονται.

Για να τερματιστεί όμως το φαινόμενο αυτό χρειάζεται να δημιουργηθούν εκείνες οι υποδομές που θα βοηθήσουν τα θύματα να σπάσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν.

Την ίδια στιγμή καλούμε για πολλοστή φορά τις αρμόδιες υπηρεσίες να αξιολογήσουν και να υιοθετήσουν τις προτάσεις που ως ΕΔΕΚ έχουμε καταθέσει για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας:

  • Υιοθέτηση του θεσμού του Κοινωνικού Λειτουργού της Γειτονιάς.
  • Το κράτος να ερευνά και να εξετάζει τις καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία ακόμα και αν αυτές δίνονται ανώνυμα.
  • Άμεση δημιουργία αρχείου καταγραφής δεδομένων από όλες τις υπηρεσίες για καταγγελίες περιστατικών βίας.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 25 Νοεμβρίου 2021

Ανακοινώσεις