Η ΕΔΕΚ στηρίζει την πρόταση νόμου για οριζόντια μείωση του ΦΠΑ
Δευτέρα 15.11.2021
Δευτέρα 15.11.2021, από Γραφείο Τύπου

 Η ΕΔΕΚ έγκαιρα με την διαπίστωση της εκτόξευσης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις:

1.     Μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια δεδομένου μάλιστα ότι εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, η Κύπρος έχει τον ψηλότερο συντελεστή: 19%. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Μάλτα  έχει 5%, η Γαλλία 5,5%, το Βέλγιο 6%, το Λουξεμβούργο 8% και η Ιταλία 10%.

2.     Το ΦΠΑ να επιβάλλεται μόνο επί της κατανάλωσης του ηλεκτρισμού και όχι επί του συνόλου των χρεώσεων του λογαριασμού.

3.     Να επιταχυνθεί η διαδικασία αποδέσμευσης του κονδυλίου για την τοποθέτηση των φωτοβαλταϊκών ώστε να τεθεί σε τροχιά υλοποίησης η δέσμευση της κυβέρνησης προς την ΕΔΕΚ για την επιχορήγηση φωτοβολταϊκών στους μόνιμους κατοίκους των ορεινών και ημιορεινών περιοχών.

Καλέσαμε μάλιστα την Υπουργό  Ενέργειας να αξιοποιήσει το δικαίωμα που έχει από το Νόμο και να επιβάλει για 45 μέρες ανώτατη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι να αποφασιστούν και να υλοποιηθούν τα μέτρα που θα συμβάλουν στη μείωση των λογαριασμών των καταναλωτών.

Είναι για όλους τους πιο πάνω λόγους που η ΕΔΕΚ στηρίζει την πρόταση νόμου για οριζόντια μείωση του ΦΠΑ.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 15 Νοεμβρίου 2021
 
 

Ανακοινώσεις