Το δημοσίευμα επιβεβαιώνει την ΕΔΕΚ και τους λόγους για τους οποίους ήταν το μόνο Κόμμα το οποίο απέρριψε το προφορικό πλαίσιο των 6 σημείων του Γενικού Γραμματέα
Παρασκευή 12.11.2021
Παρασκευή 12.11.2021, από Γραφείο Τύπου

Δήλωση Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ για το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» για το Κρανς Μοντανά

Τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέσα από τα πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με το Κρανς Μοντανά επιβεβαιώνουν ακριβώς αυτά που ως ΕΔΕΚ από το 2017 συστηματικά δημοσιοποιούσαμε και τα οποία στην ουσία δεν γινόντουσαν από αρκετούς αποδεκτά. Είναι προφανές ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή.
Η Κύπρος βρίσκεται παγιδευμένη μέσα σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στις οποίες είναι προφανές, ότι συμμετέχουν εκπρόσωποι των Η.Ε αλλά στο παρασκήνιο βρίσκεται και συντονίζει αυτές τις προσπάθειες από ότι διαπιστώνουμε ο Βρετανικός παράγοντας, ο οποίος ουσιαστικά επιχειρεί σε μεγάλο βαθμό να εξυπηρετήσει τα Τουρκικά επεκτατικά συμφέροντα σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε βάρος του λαού της Κύπρου και Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο και από την πρώτη στιγμή η ΕΔΕΚ ήταν το μόνο Κόμμα το οποίο απέρριψε το προφορικό πλαίσιο των 6 σημείων του Γενικού Γραμματέα. Δεν είναι δυνατό για ένα τέτοιο σοβαρό και πολύχρονο πρόβλημα όπως είναι το Κυπριακό να έχουμε ως βάση συζήτησης, διαπραγμάτευσης για την επίλυση του Κυπριακού ένα πλαίσιο 6 σημείων, το οποίο κατατέθηκε προφορικά και το οποίο ουσιαστικά αμφισβητείται από διάφορες πλευρές, όταν γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η κάθε λέξη σε αυτές τις διαπραγματεύσεις έχει ιδιαίτερη σημασία ή και σκοπιμότητα. Ζητήσαμε πολλές φορές στο Εθνικό Συμβούλιο να ζητηθεί από τον Γενικό Γραμματέα το πλαίσιο των 6 σημείων να δοθεί γραπτώς και δυστυχώς δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.
Από την πλευρά της ΕΔΕΚ θέλουμε για ακόμη μια φορά να επιβεβαιώσουμε ότι εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με βασικό στόχο την απελευθέρωση της πατρίδας μας, και τη δημιουργία και λειτουργία ενός κράτους, ενός λαού στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πλήρη κατοχύρωση των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων των πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς ουσιαστικά παρεκκλίσεις από το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και χωρίς πρωτογενές δίκαιο. Μόνο κάτω από αυτές τις συνθήκες μπορούμε να προσδοκούμε ότι η λύση θα είναι λειτουργική θα είναι βιώσιμη και θα διασφαλίζει το μέλλον σε όλους τους νόμιμους κατοίκους και κυρίως της νέας γενιάς.
 
 Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 12 Νοεμβρίου 2021

Ανακοινώσεις