Συνεχίζουμε με σοβαρότητα, με ήθος, με αξιοπρέπεια και με εντιμότητα να αγωνιζόμαστε για να υπερασπίσουμε την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την κοινωνική προστασία των πολιτών
Δευτέρα 31.05.2021
Δευτέρα 31.05.2021, από Γραφείο Τύπου

Θέλω να εκφράσω τις θερμές μας ευχαριστίες σε όλους τους πολίτες που μας τίμησαν  με την ψήφο τους. Επίσης θερμές ευχαριστίες στα στελέχη του κόμματος, τα επαγγελματικά και τα μη επαγγελματικά, καθώς επίσης και σε όλα τα στελέχη της Συμμαχίας Πολιτών, που συμπορεύτηκαν μαζί μας σε αυτή τη δύσκολη εκλογική αναμέτρηση.


Αλλά πάνω απ’ όλα θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μας ευχαριστίες τους υποψήφιους που πλαισίωσαν τα ψηφοδέλτιά μας που μέσα σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες υπονόμευσης από πολλές πλευρές έδωσαν τη μάχη τους με ήθος και αξιοπρέπεια για το τελικό αποτέλεσμα.
Πετύχαμε κάποιους από τους στόχους. Πετύχαμε να αυξήσουμε τα ποσοστά μας και αν κρίνουμε από την απώλεια των ποσοστών των μεγάλων κομμάτων, αυτό θεωρείται μία σημαντική επιτυχία.
Την ίδια στιγμή αυξήσαμε και τον αριθμό των κοινοβουλευτικών μας εδρών. Δεν κατορθώσαμε για μερικές δεκάδες ψήφους να κρατήσουμε την 4η κοινοβουλευτική θέση και να εισέλθουμε στην 3η κατανομή και να αυξήσουμε περαιτέρω τις κοινοβουλευτικές μας έδρες.


Θα ήθελα με αυτή την ευκαιρία να διαβεβαιώσω τα μέλη, τους φίλους του κόμματος μα πάνω απ’ όλα τους πολίτες, ότι από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα συνεχίσουμε με σοβαρότητα, με ήθος, με αξιοπρέπεια και με εντιμότητα να αγωνιζόμαστε για να υπερασπίσουμε την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, να προασπίσουμε την πατρίδα μας και την ίδια στιγμή να συμβάλουμε σε μία δημοκρατική, ευρωπαϊκή λύση και όχι σε μία λύση ρατσιστική, διχοτομική, όπως είναι η ΔΔΟ που επιχειρείται να μας επιβληθεί.
Την ίδια στιγμή θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε κοινωνική προστασία στους συμπατριώτες μας, κυρίως σε αυτούς που προέρχονται από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που λόγω της οικονομικής κρίσης του 2012-13 αλλά και την πρόσφατη της πανδημίας έχουν αυξημένες υποχρεώσεις και κυρίως βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση.
Τέλος θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι θα συνεχίζουμε με την ίδια ένταση την προσπάθεια και τον αγώνα μας για να υπάρχει διαφάνεια, αποκάλυψη των σκανδάλων και παραδειγματική τιμωρία, επιτέλους, όλων αυτών οι οποίοι ευθύνονται και μέσα από τα οποία σκάνδαλα σταδιακά απαξιώνεται και η πολιτική ζωή της πατρίδας μας αλλά υπονομεύεται και στο εξωτερικό η υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν η άνοδος του ΕΛΑΜ στην 4η θέση είναι κάτι που αφορά μόνο την ΕΔΕΚ ή όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:
«Στη ουσία το ΕΛΑΜ δεν κέρδισε την 4η κοινοβουλευτική θέση,. Κάποιοι του την χάρισαν με τη στάση τους, με τη θέση τους και κυρίως με την  συστηματική υπονόμευση που επιχείρησαν σε βάρος της ΕΔΕΚ γιατί ακριβώς η ΕΔΕΚ αποτελεί ανάχωμα αξιοπιστίας στις προσθέσεις τους, στις προσπάθειές τους και σε όλα αυτά που αυτοί προσπαθούν να διαμορφώσουν ως ένα πολιτικό σκηνικό και ‘ένα πολιτικό περιβάλλον».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς αποτιμάται η συνεργασία με την Συμμαχία Πολιτών, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:
«Νομίζω αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το αφήσουμε. Θα το συζητήσουμε στην πορεία. Υπάρχει η καταρχήν συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων για το πώς θα προχωρήσουμε στη συνέχεια διότι όπως θυμάστε είχαμε ξεκαθαρίσει ότι αυτή η συνεργασία δεν θα ήταν μια ευκαιριακή εκλογική συνεργασία αλλά θα ήταν μία συνεργασία με προοπτική. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ νωρίς αυτή τη στιγμή να συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα. Τα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ, αντιλαμβάνομαι και της Συμμαχίας Πολιτών θα συνεδριάσουν τις επόμενες μέρες  και θα καθορίσουμε ακριβώς τα πλάνα μας για το μέλλον και κάθε φορά οι αποφάσεις μας θα κοινοποιούνται δημόσια όπως μέχρι σήμερα σας έχουμε συνηθίσει. Σε πλαίσιο διαφάνειας  και δημοκρατικής διαδικασίας».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις συνθήκες υπονόμευσης, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:
«Νομίζω ότι ήταν προφανές  ότι δεχτήκαμε ανελέητο πόλεμο και από το εξωτερικό αλλά δυστυχώς και από το εσωτερικό σε κάποιες περιπτώσεις. Όμως νομίζω ότι δεν είναι της ώρας αυτή τη στιγμή να αναφερθούμε. Αυτή την στιγμή αυτό που προέχει είναι ακριβώς να αποτιμήσουμε με σοβαρότητα, νηφαλιότητα και ψυχραιμία το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών. Να δούμε και να ανασκοπήσουμε πώς διαμορφώνεται το νέο κοινοβουλευτικό σκηνικό και από εκεί και πέρα το πώς εμείς θα προχωρήσουμε παρακάτω».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις έδρες της ΕΔΕΚ ανά επαρχία, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε:
«Δεν μπορώ να γνωρίζω για τις επαρχίες. Αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα είναι ότι οι έδρες της ΕΔΕΚ θα είναι τέσσερις. Ως εκ τούτο θα πρέπει να αναμείνουμε γιατί αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα υπόλοιπα των υπολοίπων κομμάτων πώς θα κατανεμηθούν στην δεύτερη και ενδεχόμενως και στην τρίτη κατανομή. Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήρια μας εις την Δημοκρατική Παράταξη γιατί ομολογουμένως ήταν σημαντική η επιτυχία της σε αυτή την εκλογική διαδικασία. 
Εύχομαι όλοι οι νέοι βουλευτές που θα εκλεγούν, παλαιότεροι και νέοι, που θα απαρτίσουν το νέο κοινοβούλιο θα σταθούν  όλοι στο ύψος των περιστάσεων να δικαιώσουμε τις προσδοκίες του λαού και επιτέλους να προωθήσουμε την διαφάνεια και σε πλαίσιο συνεργασίας και συνεννόησης να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με τα περιθωριακά και τα ευκαιριακά ζητήματα αλλά να ασχοληθούμε με τα ουσιαστικά ζητήματα όπως πολλές φορές από την πλευρά της ΕΔΕΚ τονίσαμε για να δώσουμε σωστές, ουσιαστικές λύσεις στους πολίτες που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα τους αλλά και προοπτική στην πατρίδα μας».
 
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την Προεδρία της Βουλής, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:
 
«Είναι κάτι που δεν το έχουμε συζητήσει. Όλα αυτά είναι θέματα τα οποία θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες μέχρι τις 10 του Ιούνη που θα έχουμε την πρώτη συνεδρία της Βουλής, υπάρχει χρόνος. Πρώτα εμείς ως Κίνημα να αποφασίσουμε και να καθορίσουμε τους μελλοντικούς μας στόχους και σε συνάρτηση ποιοι θα είναι οι στόχοι μας θα εξαρτηθούν και όλα τα παραλειπόμενα από αυτήν την διαδικασία. 
Σας ευχαριστώ, καλή συνέχεια, καλό αγώνα».

Γραφείο Τύπου,
Λευκωσία, 30 Μαΐου 2021
 

Ανακοινώσεις