Είναι η ώρα για αλλαγή τακτικής. Είναι η ώρα να αξιοποιήσουμε τα διπλωματικά και διαπραγματευτικά μας όπλα
Παρασκευή 30.04.2021
Παρασκευή 30.04.2021, από Γραφείο Τύπου

Μία ψύχραιμη και νηφάλια αποτίμηση των αποτελεσμάτων της άτυπης Πενταμερούς που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, οδηγεί σε συγκεκριμένα συμπεράσματα:

  • Το πρώτο, ότι οι εκτιμήσεις και προβλέψεις της ΕΔΕΚ γύρω από τη στάση, τη συμπεριφορά και τις διεκδικήσεις της τουρκικής πλευράς έχουν επιβεβαιωθεί.
  • Το δεύτερο, ότι η Τουρκία μπορεί να μην κατόρθωσε να κεφαλαιοποιήσει ως πολιτικό κέρδος την αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος σε επίπεδο κρατικής οντότητας, και την κυριαρχική ισότητα. Όμως, δυστυχώς με την ανοχή και του Γενικού Γραμματέα, κατόρθωσε να δημιουργήσει συνθήκες κωλυσιεργίας και διολίσθησης με την προοπτική επανάληψης μίας νέας άτυπης πενταμερούς για να κερδίσει χρόνο σε μία προσπάθεια να κεφαλαιοποιήσει πρόσθετα οικονομικά από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον προσεχή Ιούνιο, στο πλαίσιο μίας αναβαθμισμένης τελωνειακής σχέσης.

Την ίδια στιγμή κατόρθωσε να ματαιώσει την αρχική απόφαση του ΓΓ του ΟΗΕ να διορίσει Ειδικό Αντιπρόσωπο για να προετοιμάσει μία νέα Διάσκεψη για το Κυπριακό κατά τα πρότυπα του Κρανς Μοντανά. Και επίσης συνεπικουρούμενη και από τον Βρετανικό παράγοντα ο ρόλος του οποίου ήταν εμφανής και στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, να υποβαθμίσει σημαντική την παρουσία της ΕΕ.

Στη βάση αυτών των δεδομένων, πραγματικά θα πρέπει να προβληματιστεί η πολιτική ηγεσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η διαπραγματευτική ομάδα εάν και κατά πόσο πρέπει ως Κυπριακή Δημοκρατία να συνεχίσουμε να διεκδικούμε στο πλαίσιο μίας αμφίβολης και υπό αμφισβήτηση διαδικασίας καθώς επίσης και ενός ασαφούς πλαισίου, την επίλυση του Κυπριακού στη βάση μίας λύσης τουρκικών προδιαγραφών όπως είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα την οποία η Τουρκία από τη δεκαετία του 1960 καθόρισε με ιδιαίτερη ακρίβεια. Τη στιγμή μάλιστα που η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς προσπαθούν να κεφαλαιοποιήσουν πρόσθετα πολιτικά οφέλη, πέρα από αυτά που μέχρι στιγμής έχουν κερδίσει.

Είναι η ώρα για αλλαγή τακτικής.

Είναι η ώρα να αξιοποιήσουμε τα διπλωματικά και διαπραγματευτικά μας όπλα.

Είναι η ώρα, αν όντως επιθυμούμε, να εφαρμόσουμε όλες τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Να διεκδικήσουμε Διεθνή Διάσκεψη και να επαναφέρουμε το Κυπριακό στη σωστή του βάση ως θέματος  εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης. Και όχι στο πλαίσιο που η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς προσπαθούν να επιβάλουν, δηλαδή την διακοινοτική του πτυχή.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 30 Απριλίου 2021

Ανακοινώσεις
Γραφείο Τύπου
|
Παρασκευή 30.04.2021