Ο ΠτΔ θα πρέπει να διεκδικήσει την πλήρη εφαρμογή όλων εκείνων των στοιχείων που συνθέτουν το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο ώστε η Κύπρος να γίνει μία κανονική χώρα μέλος της Ε.Ε.
Κυριακή 30.12.2018
Κυριακή 30.12.2018, από Γραφείο Τύπου

Μέσα από τη σημερινή συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», προκύπτουν αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία:

1. Διαπιστώνεται η στάση της Τουρκίας και κυρίως το γεγονός ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για μια δημοκρατική και λειτουργική λύση αλλά για μία λύση που να προστατεύει τα δικά της επεκτατικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από τον έλεγχο που θα ασκεί στην Κυπριακή Δημοκρατία.

2.Σημαντική η διαπίστωση του Προέδρου για το τι έγινε στο Κραν Μοντανά όπου καταρρίπτει την επιχειρηματολογία ότι στο Κραν Μοντανά ήμασταν κοντά σε λύση. Όμως την ίδια στιγμή η όποια νέα διαδικασία δεν μπορεί να αρχίζει από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά γι’ αυτό και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει με τις παρεμβάσεις του να μετακινήσει τόσο τη διαδικασία όσο και τη βάση συνομιλιών προς μια πιο θετική κατεύθυνση (σύγκληση διεθνούς διάσκεψης και κατά προτεραιότητα συζήτηση της διεθνούς πτυχής).

3. Από τη στιγμή που ο Πρόεδρος διαπιστώνει πρόνοιες οι οποίες έγιναν αποδεκτές και οι οποίες δεν συμβαδίζουν με την έννοια ενός κανονικού κράτους, θα πρέπει να διεκδικήσει την πλήρη εφαρμογή όλων των στοιχείων που συνθέτουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο ώστε να είναι η Κύπρος μία κανονική χώρα μέλος της Ε.Ε.

Λευκωσία, 30 Δεκεμβρίου 2018

Ανακοινώσεις