Η Ε/κ πλευρά να συντάξει δική της πρόταση λύσης - Να αποτρέψουμε ξανά δοτές «λύσεις», όπως το σχέδιο Ανάν
Παρασκευή 24.04.2026
Παρασκευή 24.04.2026, από Γραφείο Τύπου

Στις 24 Απριλίου 2004, το 75,83% των Ελληνοκυπρίων, απέρριψε το βρετανικής επινόησης και μεθόδευσης, επονομαζόμενο σχέδιο Ανάν, στο οποίο ήταν για πρώτη φορά αποτυπωμένο με λεπτομέρεια το είδος «λύσης» με τίτλο Διζωνική – Δικοινοτική Ομοσπονδία.
Ο λαός, χάρη στην ΕΔΕΚ η οποία πρωτοστάτησε στην ενημέρωση του, κατάλαβε ότι εάν ψήφιζε ναι στο σχέδιο Ανάν, θα οδηγούμασταν, μη – αναστρέψιμα, στο εξής αποτέλεσμα:

  • Κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας
  • Νέο συνεταιρισμό και δημιουργία ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ, με αναγνώριση του ψευδοκράτους
  • Τον διαχωρισμό του λαού με βάση εθνοτική και θρησκευτική προέλευση
  • Τις εγγυημένες πλειοψηφίες πληθυσμού και ιδιοκτησίας γης

Από κράτος θα μετατρεπόμασταν σε κοινότητα, με την Τουρκία να διαθέτει την ευχέρεια ανά πάσα στιγμή να τινάξει τη «λύση» στον αέρα και με αποτέλεσμα οι Ελληνοκύπριοι να αναζητούν κυριαρχία.
Δυστυχώς, από τότε, καμία κυβέρνηση δεν σεβάστηκε τη βούληση των Ελληνοκυπρίων. Όλες οι κυβερνήσεις συνέχισαν να διαπραγματεύονται επί του πλαισίου, το οποίο ο λαός απέρριψε συντριπτικά.

Για να αποτρέψουμε ξανά δοτές «λύσεις», η ΕΔΕΚ προτείνει:

  • Η πλευρά μας να προχωρήσει στην εξέταση της συμβατότητας των λεγομένων «συγκλίσεων» στο Κυπριακό, των προηγούμενων ετών, με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τον ευρωπαϊκό νόμο και τις ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Όσες «συγκλίσεις» δεν είναι συμβατές με τα πιο πάνω, να διαγράφονται.
  • Οι «συγκλίσεις» που είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τον ευρωπαϊκό νόμο και τις ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αποτελέσουν το πλαίσιο στο οποίο θα βασιστεί η λύση του Κυπριακού.

«Κόκκινη γραμμή» είναι επίσης τα εξής:

  • Σεβασμός των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων για όλους τους νόμιμους κατοίκους.
  • Πλήρης αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων.
  • Κατάργηση των συνθηκών Εγγύησης και Συμμαχίας.
  • Επαναπατρισμό των εποίκων.

Είκοσι δύο ένα χρόνια μετά την σχεδόν καθολική απόρριψη της εκβιαστικής πρότασης Διζωνικής - Δικοινοτικής «λύσης», η ΕΔΕΚ συνεχίζει τον αγώνα για δημοκρατική, ευρωπαϊκή και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.
Και στον αγώνα αυτό δεν χωρούν εκπτώσεις.

 
Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 24 Απριλίου 2026

Επικαιρότητα