Απαιτείται δυναμική αντίδραση με ισχυρά πολιτικά και οικονομικά μέτρα κατά του κατοχικού καθεστώτος
Πέμπτη 16.04.2026
Πέμπτη 16.04.2026, από Γραφείο Τύπου

Οι προκλήσεις των Τούρκων στην Πύλα αποτελούν κλιμάκωση των προσπαθειών τους για την επιβολή νέων τετελεσμένων στην ουδέτερη ζώνη και με άλλες όμως πολιτικές προεκτάσεις.
Η τουρκική πλευρά:
•         Πρώτον, επιδιώκει de facto να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα επί του εδάφους, δηλαδή να προελαύνει και να προσαρτά παράνομα στο ψευδοκράτος εδάφη της ουδέτερης ζώνης.
•         Δεύτερον, θέλει να δείξει ότι μπορεί να αποκτήσει κυριαρχία με τη δύναμη των όπλων και ότι δεν μπορεί κανείς να την εμποδίσει.
•         Τρίτον, στοχεύει, προκαλώντας ένταση, να αναγκάσει την UNFICYP να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με το καθεστώς του ψευδοκράτους για χωριστή συμφωνία των όρων εντολής της στην Κύπρο. Με αυτό τον τρόπο, εξουδετερώνεται αυτό που η Τουρκία προσπαθεί για δεκαετίες να εξουδετερώσει, δηλαδή το ψήφισμα 186/64 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
•         Τέταρτον, συνεχίζει να πράττει αυτό που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2023, δηλαδή με την αμφισβήτηση του καθεστώτος της νεκρής ζώνης, προχωρεί στην απόκτηση στρατιωτικού πλεονεκτήματος στην περιοχή της Πύλας.

Η αντίδραση της πλευράς μας δεν πρέπει να είναι μόνο λεκτική και να περιορίζεται στα διαβήματα.

Επιβάλλεται να εξεταστεί η λειτουργία των οδοφραγμάτων, η αναθεώρηση του Κανονισμού για την λεγόμενη «Πράσινη Γραμμή», ο προσωρινός έστω τερματισμός του εμπορίου κατά μήκος της λεγόμενης «Πράσινης Γραμμής» και της χρηματοδότησης των Τουρκοκυπρίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 16 Απριλίου 2026
 

Επικαιρότητα