Η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της ΕΔΕΚ με την Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων
Παρασκευή 17.05.2024
Παρασκευή 17.05.2024, από Γραφείο Τύπου

Την προετοιμασία της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ανάληψη της δεύτερης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο εξάμηνο του 2026, συζήτησαν ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος και η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Μαριλένα Ραουνά.

Μετά τη συνάντηση η κ. Ραουνά προέβη στην εξής δήλωση:
«Θα ήθελα καταρχάς να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ κύριο Μαρίνο Σιζόπουλο για την ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση που είχαμε σήμερα με την οποία εγκαινιάζω, όπως ανέφερα στον κ. Σιζόπουλο, τον κύκλο επαφών μου με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ανάληψη της δεύτερης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο εξάμηνο του 2026. Θα ήθελα να τονίσω εκ νέου ότι ο ρόλος των κοινοβουλευτικών κομμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντικός, μεταξύ άλλων στην προώθηση της κοινοβουλευτικής διάστασης της Προεδρίας μας. Για αυτό και προσβλέπω στην αγαστή συνεργασία μας για να φέρουμε εις πέρας αυτή την εθνική αποστολή που έχουμε ενώπιον μας για μια επιτυχή φιλόδοξη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου που θα αφήσει ένα θετικό αποτύπωμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είχα την ευκαιρία σήμερα να ενημερώσω εκτενώς τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ και την αντιπροσωπεία του κόμματος για την πορεία των προετοιμασιών μας για την ανάληψη της Προεδρίας. Να αναφέρω ενδεικτικά ότι οι προετοιμασίες μας προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς από την Γραμματεία της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία και στενό συντονισμό με όλα τα Υπουργεία και Υφυπουργεία, αλλά και με την Βουλή των Αντιπροσώπων. Έχει συσταθεί, όπως ανέφερα κύριε Σιζόπουλε, η Γραμματεία Κυπριακής Προεδρίας, όπως άλλωστε προβλέπεται και από την σχετική νομοθεσία. Έχει ολοκληρωθεί, μεταξύ άλλων, η καταγραφή της κληρονομηθείσας ημερήσιας διάταξης των φακέλων που θα κληθούμε να διαχειριστούμε ως Προεδρία. Έχουμε ολοκληρώσει την χαρτογράφηση των αναγκών στελέχωσης τόσο στην Κύπρο, σε όλα τα Υπουργεία αλλά και στις Βρυξέλλες, στη μόνιμη αντιπροσωπεία μας. Και έχει ξεκινήσει και είναι σε προχωρημένο στάδιο η εκπόνηση του προγράμματος, του τρίο προγράμματος, μαζί με τους εταίρους μας την Πολωνία και τη Δανία και όπως έχω αναφέρει θα ξεκινήσει εντός του έτους και η διαβούλευση για εκπόνηση του δικού μας προγράμματος και των δικών μας προτεραιοτήτων με στόχο να αφήσουμε το δικό μας στίγμα, το δικό μας αποτύπωμα κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας. Άκουσα με προσοχή τις εισηγήσεις του κυρίου Σιζόπουλου. Τον διαβεβαίωσα ότι θα προβαίνω σε τακτική ενημέρωση για την πρόοδο των εργασιών μας, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως και της διαμόρφωσης των πολιτικών προτεραιοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας. Τέλος, να αναφέρω ότι διαβεβαίωσα για την αποφασιστικότητα μας, όπως η Κύπρος μας αναλάβει την Προεδρία με αξιοπιστία, με σοβαρότητα, με αποτελεσματικότητα ως έντιμος διαμεσολαβητής, με στόχο πάντα τη διασφάλιση των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των κρατών μελών και των πολιτών της, προωθώντας συναινετικές λύσεις προς όφελος όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω εκ νέου κύριε Σιζόπουλε».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε:
«Και εγώ θα ήθελα από την πλευρά της ΕΔΕΚ να ευχαριστήσω την κυρία Υφυπουργό και τους συνεργάτες της για αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα και μπορώ να πω εποικοδομητική αλλά και λεπτομερειακή ενημέρωση που είχαμε γύρω από τις προετοιμασίες της Κύπρου για την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια ανάληψη η οποία ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι είναι πάρα πολύ σημαντική για την πατρίδα μας, γιατί ακριβώς σε μια περίοδο που ουσιαστικά υπονομεύεται η κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας από την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας η ανάληψη μιας τέτοιας ευθύνης, η οποία θα πρέπει να διεκπεραιωθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αποτελεί ένα πρόσθετο στοιχείο ενίσχυσης της κρατικής οντότητας και της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς επίσης και της αξιοπιστίας της ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι’ αυτό και έχουμε δηλώσει ότι από την πλευρά μας θα συνδράμουμε αυτή την προσπάθεια, γιατί ξεπερνά τα κυβερνητικά όρια. Είναι ευθύνη που αφορά το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και του πολιτικού συστήματος της πατρίδας μας, τόσο σε επίπεδο διαδικαστικό όσο και σε επίπεδο πολιτικό με τις δικές μας, ενδεχομένως παρεμβάσεις, εισηγήσεις και προτάσεις, οι οποίες στο πλαίσιο εποικοδομητικής συνέργειας να μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στη θετική υλοποίηση αυτού του πολύ μεγάλου στόχου. Για μια ακόμη φορά σας ευχαριστώ πάρα πολύ.».

 Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 17 Μαΐου 2024

Ανακοινώσεις