Η κ. Ολγκίν ενημερώθηκε για τις θέσεις της ΕΔΕΚ στο Κυπριακό
Τρίτη 12.03.2024
Τρίτη 12.03.2024, από Γραφείο Τύπου

Μετά τη συνάντηση με την Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, προέβη στην εξής δήλωση:
«Εκτιμώ ότι με την κ. Ολγκίν και τους συνεργάτες της είχαμε μια παρά πολύ παραγωγική συνάντηση. Από την πλευρά της ΕΔΕΚ στην ουσία, κάναμε μια ιστορική αναδρομή σε ότι αφορά τους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ακριβώς στηρίξαμε δύο σημαντικές πτυχές. Η πρώτη σημαντική πτυχή είναι ότι αν όντως τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν μια διαδικασία που να έχει προοπτική επιτυχίας, πρέπει να εγκαταλείψουν την πεπαλαιωμένη πρακτική όλων των προηγούμενων φορών που κατέληξαν σε αποτυχία. Και ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε στη βάση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας για κατά προτεραιότητα στη συζήτηση της διεθνούς πτυχής του προβλήματος, δηλαδή της κατάργησης των εγγυήσεων και της αποχώρησης των στρατευμάτων, του επαναπατρισμού των εποίκων και της επιστροφής των προσφύγων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στις εστίες τους σε συνθήκες ασφάλειας. Και εφόσον καταλήξουμε σε αυτή τη διαδικασία, τότε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να συζητήσουμε και να διαμορφώσουμε το πολιτειακό καθεστώς, το οποίο ουσιαστικά να κατοχυρώνει, την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια, χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις και πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο και να διασφαλίζει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας τις τέσσερεις βασικές ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή την ελευθερία διακίνησης, εγκατάστασης, περιουσίας και εργασίας. Επίσης, κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης απαντήσαμε στις εξειδικευμένες ερωτήσεις οι οποίες ειπώθηκαν στο πλαίσιό του να δώσουμε πρόσθετες διευκρινίσεις για τις θέσεις και τις προτάσεις μας που κυρίως στηρίζονται πάνω στη βασική αρχή της ΕΔΕΚ, ότι η οποιαδήποτε λύση για να είναι δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη θα πρέπει ουσιαστικά να διαμορφώνει ένα κράτος και ένα λαό».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι η κ. Ολγκίν «περισσότερο ήθελε να ακούσει τις θέσεις της ΕΔΕΚ για τα δύο ζητήματα που έχω προαναφέρει, ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, καθώς επίσης και ποια θα πρέπει να είναι η μορφή της λύσης και πρέπει να πούμε ότι είχαμε και μια ανταλλαγή απόψεων και μια ενημέρωση, όπως εμείς την είχαμε αντιληφθεί για το τι συνέβη στο Crans Montana, για να καταλήξουμε εκεί που καταλήξαμε στις 7 Ιουλίου του 2017».
 

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 12 Μαρτίου 2024

Ανακοινώσεις