Πολύτιμο για την Κυπριακή Δημοκρατία το ορόσημο του Ψηφίσματος 186/1964 του Σ.Α. του ΟΗΕ
Δευτέρα 04.03.2024
Δευτέρα 04.03.2024, από Γραφείο Τύπου

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το πιο ισχυρό εμπόδιο στην επιβολή των τουρκικών επιδιώξεων στην Κύπρο και αυτό άρχισε να αποτελεί δόγμα, σαν σήμερα πριν εξήντα χρόνια, όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφιζε το Ψήφισμα 186/1964 της 4ης Μαρτίου 1964.

Το Ψήφισμα 186/1964 ψηφίστηκε λίγους μήνες μετά την έναρξη της τουρκοανταρσίας τον Δεκέμβριο του 1963 και το πραξικόπημα της τουρκικής πλευράς κατά της νόμιμης κυβέρνησης, που εκδηλώθηκε με την αποχώρηση των τουρκοκυπρίων από τις θέσεις που κατείχαν στο Υπουργικό Συμβούλιο και σε άλλα θεσμικά όργανα του κράτους.

Αυτό έχει τεράστια σημασία, καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ξεκαθάριζε με σαφήνεια ότι η διεθνής κοινότητα αναγνώριζε ως νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου, την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπό τον τότε Πρόεδρο Εθνάρχη Μακάριο, παρά την αποχώρηση των τουρκοκυπρίων από την κυβέρνηση και την αξίωση τους για αναγνώριση τους ως νομική οντότητα.

Τη νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, έναντι του Διεθνούς Δικαίου, διαφύλαττε επίσης, η τέταρτη παράγραφος του διατακτικού μέρους του ψηφίσματος, με το οποίο αποφασίστηκε η συγκρότηση και παρουσία Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, μόνο μετά από την έγκριση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γι’ αυτό και η τουρκική πλευρά επιδιώκει μανιωδώς τη σύναψη χωριστής συμφωνίας του ψευδοκράτους με την UNFICYP, για να αναβαθμιστεί το ψευδοκράτος σε οντότητα και γι’ αυτό η Τουρκία λυσσαλέα προσπαθεί εδώ και πέραν των εξήντα ετών να καταργήσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Κάτι που δεν κατάφερε ούτε το 1974 με την εισβολή, ούτε το 1983 με την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Με αφορμή την επέτειο αυτή, η ΕΔΕΚ επαναλαμβάνει ότι:

-Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή λύση που δεν θα διασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
-Πρέπει να είναι απαραίτητη προϋπόθεση, η ρητή καταγραφή σε κείμενο συμφωνίας για το Κυπριακό, για τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί τίποτε δεν είναι δήθεν αυτονόητο, αν δεν είναι ρητά καταγραμμένο.
 

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 4 Μαρτίου 2024

Ανακοινώσεις