Το Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της ΕΔΕΚ με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ
Δευτέρα 26.02.2024
Δευτέρα 26.02.2024, από Γραφείο Τύπου

 
Το Κυπριακό ήταν το θέμα της συζήτησης σε συνάντηση του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου και του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Παπαδόπουλου.
Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε:
«Είχαμε μια πάρα πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση με τον φίλο Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, όπου είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και πως καλύτερα μπορούμε να συνεργαστούμε και να συντονιστούμε για την υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησης. Διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο στο Κυπριακό, όπου μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ενός αδιεξόδου έχουμε τις πρώτες πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας για την ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό, αλλά και το διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Ως κόμματα που συμμετέχουμε στην παρούσα διακυβέρνηση, οφείλουμε να θωρακίσουμε τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οφείλουμε να συνεργαστούμε για να διαφυλάξουμε την ομαλότητα και τη σταθερότητα που απαιτεί σήμερα η χώρα, να πετύχουμε αυτούς τους στόχους. Απαιτείται συνεργασία, ενότητα, συλλογικότητα για να υπερασπιστούμε τα δίκαια του λαού μας, για να διαφυλάξουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά και για να επηρεάσουμε κέντρα λήψεως αποφάσεων, όπως είναι η συνεργασία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και δεν είναι μόνο στο Κυπριακό που απαιτείται αυτή η συνεργασία και αυτός ο συντονισμός, αλλά και σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα, αλλά και την εσωτερική διακυβέρνηση. Μεγάλα θέματα όπως είναι η διαχείριση του μεταναστευτικού, όπως είναι η ενίσχυση του ΓεΣΥ, όπως είναι η προώθηση της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης και φυσικά η συνέχιση της εξαιρετικής πορείας της Κυπριακής Οικονομίας. Και πάλι θέλω να ευχαριστήσω το φίλο Μαρίνο Σιζόπουλο για αυτήν την συνάντηση, αλλά όχι μόνο για αυτή τη συνάντηση, αλλά για μια συνεργασία που μέχρι στιγμής έχει φέρει πάρα πολλά θετικά αποτελέσματα».
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος από την πλευρά του δήλωσε:
«Και εγώ από την πλευρά της ΕΔΕΚ θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλο για αυτή την πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε για να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων σε μια προσπάθεια για καλύτερο συντονισμό όσο αφορά τη διαχείριση των τρεχουσών εξελίξεων στο Κυπριακό. Φυσικά, εμείς στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας τόσο για την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον και την επανέναρξη των συνομιλιών. Όμως είναι προφανές ότι από την πλευρά της ΕΔΕΚ παραμένουμε σταθεροί και αμετακίνητοι στις θέσεις, τις οποίες κατά καιρούς έχουμε διατυπώσει όσον αφορά την μορφή λύσης του κυπριακού προβλήματος. Και ως εκ τούτου, αυτό που πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή για όλους τους υπόλοιπους, είναι να παραδειγματιζόμαστε το τι συμβαίνει στη Βοσνία Ερζεγοβίνη με τον τρόπο που έχει επιχειρηθεί η εφαρμογή της διζωνικής τρικοινοτικής ομοσπονδίας, τα τεράστια προβλήματα τα οποία υπάρχουν και τους κινδύνους που ελλοχεύουν ουσιαστικά για τη βιωσιμότητα αυτού του κράτους Είναι γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο που από την πλευρά τη δική μας επικεντρώνουμε την προσπάθειά μας, η λύση του Κυπριακού να διασφαλίσει τις 4 βασικές αρχές, όπως τις έχουμε θέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προεκλογικά και έχουν γίνει αποδεκτές,  την άμεση κατάργηση των εγγυήσεων, την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των βρετανικών βάσεων πριν από την εφαρμογή της όποιας συμφωνημένης λύσης, την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια, χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις και χωρίς πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο και την κατοχύρωση σε όλους τους νόμιμους κατοίκους των 4 βασικών ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή της ελευθερίας διακίνησης εγκατάστασης, περιουσίας και εργασίας και προς αυτή την κατεύθυνση θα αναλώσουμε όλες μας τις. Εμείς από κει και πέρα είναι προφανές ότι ως κόμματα που στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση θα πρέπει να λάβουμε πρόσθετες πρωτοβουλίες για το πώς θα μπορούμε να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί με τη δική μας συμμετοχή πριν από τις προεδρικές εκλογές, με βασικό στόχο την ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, την επίλυση σοβαρών κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων, αλλά πάνω από όλα το πώς θα θωρακίσουμε την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία κινδυνεύει από την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας δυστυχώς με την ανοχή και ευρωπαίων εταίρων. Και όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, είναι πάρα πολύ σημαντικό το θέμα των παρεμβάσεων μας στον ευρωπαϊκό χώρο και κυρίως στις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου και στα ευρωπαϊκά κόμματα, στα οποία συμμετέχουμε ως μέλη. Έτσι, όσο μπορούμε να εξαντλήσουμε τις δυνατότητές μας για τη διαμόρφωση μιας πολιτικής που να προστατεύει την Κυπριακή Δημοκρατία και είμαστε σίγουροι ότι αυτοί οι συναντήσεις θα συνεχίσουν και θα μπορούν συνεχώς να διαμορφώνουν νέες συνθήκες και συνεργασίας, αλλά και πρωτοβουλιών για την προώθηση των κοινών στόχων.».
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι «απαιτείται συνεργασία και συλλογικότητα όχι μόνο στα κόμματα της συμπολίτευσης αλλά σε ολόκληρο τον πολιτικό χώρο. Τα εθνικά μας ζητήματα δεν αφορούν μόνο τον Πρόεδρο της δημοκρατίας και τα κόμματα της συγκυβέρνησης, μας αφορούν όλους και εμείς έχουμε αποδείξει στην πράξη πως μπορούμε να λειτουργήσουμε και εποικοδομητικά, αλλά και συλλογικά για να αντιμετωπίσουμε τις εθνικές μας προκλήσεις, ανεξαρτήτως του κατά πόσον μπορεί να έχουμε και διαφορετικές απόψεις στα διάφορα επιμέρους ζητήματα», είπε ο κ. Παπαδόπουλος και ξεκαθάρισε ότι έχει ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για αυτές τις πρωτοβουλίες.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ επίσης απαντώντας σε ερωτήσεις, δήλωσε:
«Επειδή ενδέχεται στην επόμενη επίσκεψη της κυρίας Ολγκίν στην Κύπρο να έχει συναντήσεις και με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ως εκ τούτου, είναι πάρα πολύ σημαντικό τα πολιτικά κόμματα, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν να είμαστε συντονισμένα για να καταθέσουμε συγκεκριμένες απόψεις που αφορούν την πραγματική υφή του κυπριακού προβλήματος, που είναι ένα πρόβλημα εισβολής συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης και όχι ένα δικοινοτικό πρόβλημα, το οποίο ενδεχομένως θα επιχειρηθεί να επιλυθεί είτε μέσα από μια διακοινοτική διευθέτηση, είτε με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Γι’ αυτό λοιπόν, είναι πάρα πολύ σημαντικό να μεταφερθεί το σωστό μήνυμα αναφορικά με την πραγματική νύφη του Κυπριακού. Και όσο περισσότερα πολιτικά κόμματα υποστηρίξουν αυτή τη διάσταση και την προωθήσουν, αντιλαμβάνεστε ότι τόσο ενδεχομένως να είναι καλύτερο το αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών της, αλλά και το τι θα επακολουθήσει».

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 26 Φεβρουαρίου 2024

Ανακοινώσεις