Ο Προέδρος της Δημοκρατίας κατέδειξε ενώπιον της Γ.Σ. του ΟΗΕ τις τραγικές πραγματικότητες της Κύπρου
Τετάρτη 20.09.2023
Τετάρτη 20.09.2023, από Γραφείο Τύπου

Η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κατέδειξε στη διεθνή κοινότητα τις τραγικές πραγματικότητες της Κύπρου, δηλαδή την εισβολή, τη συνεχιζόμενη κατοχή και τις συνέπειες που απορρέουν από την σχεδόν πεντηκονταετή παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία.

Ικανοποιητική είναι επίσης η απάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην απαράδεκτη αξίωση του Ερντογάν για αναγνώριση του ψευδοκράτους, με την οποία ξεκαθαρίζεται, όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, ότι «η παρανομία που απορρέει από την εισβολή, η επιθετικότητα και η χρήση βίας δεν μπορούν να αναγνωριστούν».

Η ΕΔΕΚ επαναλαμβάνει τη θέση της, για την ανάγκη διαμόρφωσης τακτικής, από την πλευρά μας, η οποία να αντιμετωπίζει αποφασιστικά την τουρκική αδιαλλαξία.

Με δεδομένη την παντελή έλλειψη πολιτικής βούλησης, εκ μέρους της Τουρκίας, για ουσιαστική συζήτηση με στόχο την εξεύρεση βιώσιμης και δημοκρατικής λύσης στο Κυπριακό, όπως αποτυπώθηκε στη χθεσινή ομιλία του Ερντογάν, επιβάλλεται να διασφαλίσουμε τη συζήτηση, μέσω μιας διεθνούς διάσκεψης, και την επίλυση της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού, δηλαδή το θέμα της εισβολής, της συνεχιζόμενης κατοχής και του εποικισμού.

Επιβάλλεται επίσης να ασκήσουμε πιέσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με άξονα τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας.

 

                                                                                                                 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 20 Σεπτεμβρίου 2023

Ανακοινώσεις