Ταύτιση απόψεων στα περισσότερα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν μεταξύ ΕΔΕΚ και Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας
Παρασκευή 21.07.2023
Παρασκευή 21.07.2023, από Γραφείο Τύπου

Συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργο Παπαναστασίου, είχε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.


Σε δηλώσεις της, μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Παπαναστασίου είπε:
«Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με την ΕΔΕΚ, με τον Πρόεδρο και άλλους συνεργάτες του Προέδρου. Ευχαριστούμε Πρόεδρε. Ουσιαστικά έχουμε καλύψει όλα τα θέματα του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας, ξεκινώντας από την ενέργεια καλύψαμε θέματα όπως είναι το φυσικό αέριο, όπως είναι ο EuroAsia Interconnector, έχουμε καλύψει θέματα τα οποία αφορούν την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και χρήση του δικτύου της ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο. Επίσης μιλήσαμε για θέματα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά, πως συνδέονται τα ενεργειακά με την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και με τις εναλλακτικές λύσεις τις οποίες έχουμε σε όλους τους τομείς. Τομείς τους οποίους καλύψαμε, είναι το φυσικό αέριο, η σύνδεση της Κύπρου με τις γειτονικές χώρες συγκεκριμένα με το Ισραήλ, είναι η ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου μαζί με την Ελλάδα και πιθανόν με το Ισραήλ μελλοντικά και επίσης, τι θα είναι το θέμα εις περίπτωση που ο EuroAsia Interconnector είναι πολύ ακριβός σαν έργο, ποιος θα επωμισθεί το κόστος αυτού του πολυδάπανου έργου και τι θα είναι ο αντίκτυπος ο γεωστρατηγικός που αφορά το συγκεκριμένο έργο. Θα πω επίσης ότι αγγίξαμε θέματα βιομηχανίας, τα οποία αφορούν τους τρόπους λειτουργίας διαφόρων βιομηχανιών μέσα στις βιομηχανικές περιοχές και ζώνες και έχουμε καταλήξει και είμαστε σε σύμφωνη γνώμη ότι θα πρέπει να μελετηθεί και να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι εφαρμόζουμε σαν βιομηχανίες μέσα σε αυτές τις περιοχές».

Στις δικές του δηλώσεις, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε:
«Εγώ από την πλευρά της ΕΔΕΚ θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό για την όντως πολύ εποικοδομητική συνάντηση την οποία είχαμε σήμερα. Θέλω να επιβεβαιώσω τα όσα έχει πει από την δική του την πλευρά και να προσθέσω ακριβώς ότι υπήρξε σε πολύ μεγάλο βαθμό απόλυτη ταύτιση απόψεων πάνω σε όλα αυτά τα ζητήματα. Και επίσης πρέπει να τονίσω ότι υπήρξε και μια ανταλλαγή θέσεων και προτάσεων που για μας ως ΕΔΕΚ και είναι πάρα πολύ θετικές γιατί εμπλουτίζουν τις δικές μας θέσεις και τις δικές μας απόψεις, αλλά την στιγμή θεωρούνται και οι δικές μας οι προτάσεις έχουν θα αξιοποιηθούν και θα εμπλουτίσουν και τις θέσεις του Υπουργείου για όλα αυτά τα σημαντικά ζητήματα. Αυτό που πρέπει να τονίσω επιπλέον είναι ότι υπήρξε μία σε βάθος συζήτηση για το πώς μπορούμε με γρήγορους ρυθμούς και στη μεγαλύτερη δυνατή έκταση να καλύψουμε τις ανάγκες των κατοίκων σε φωτοβολταϊκά συστήματα, έτσι ώστε αφενός μεν να μειωθεί το κόστος αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από αυτούς τους κατοίκους, ειδικά αυτή την περίοδο και από την άλλη πλευρά να συμβάλουμε στη μείωση όσο το δυνατόν της εκπομπής των ρύπων, έτσι ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να επωφεληθεί από τα τεράστια ποσά τα οποία υποχρεώνεται κάθε χρόνο να καταβάλλει για την αγορά θερμοκηπιακών ρύπων. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε ότι το 2019 ήταν 29 εκατομμύρια ευρώ, το 2022 φτάσαμε περίπου τα 250 εκατομμύρια και φέτος προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 300 εκατομμύρια. Αυτές τις συναντήσεις, έχουμε αναλάβει την υποχρέωση και οι δύο πλευρές ότι θα τις συνεχίσουμε εποικοδομητικά για να μπορέσουμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».
 
Στη συνέχεια, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ερωτήθηκε για το θέμα του EuroAsia Interconnector και είπε τα εξής:
«Οι εξελίξεις είναι ότι έχει υπογράψει ο φορέας υλοποίησης με την εταιρεία, η οποία ουσιαστικά κατασκευάζει το καλώδιο. Ήταν μια υπόδειξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μαζί με δύο άλλους στόχους και με ορόσημα, ο άλλος στόχος ήταν να υπογραφεί μαζί με ένα διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και το τρίτο ήταν να υπογραφεί με το μετατροπέα τάσης. Εμείς σαν κράτος, όπως είχαμε δηλώσει μελετούμε το έργο. Είναι ιδιωτικό αυτή τη στιγμή και θα πρέπει να αξιολογηθεί από πλευράς βιωσιμότητας για να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα. Δεν υπάρχει τίποτε δεδομένο αυτή τη στιγμή, μελετούμε τρεις εναλλακτικές, η πρώτη να μην κάνουμε κάτι και να αφήσουμε το φορέα υλοποίησης να λειτουργήσει το έργο του, η δεύτερη είναι να προσφέρουμε κάποιες εγγυήσεις για να βοηθήσουμε το φορέα υλοποίησης να υλοποιήσει το έργο και το τρίτο είναι να εμπλακούμε στο μετοχικό κεφάλαιο».

Ο κ. Παπαναστασίου απάντησε σε ερώτηση και για το θέμα των φωτοβολταϊκών, λέγοντας τα εξής:
«Εμείς προσπαθούμε μέσα από κάποια επεξεργασία σχεδιασμού αυτή τη στιγμή να δώσουμε την ευκαιρία οριζόντια σε όλους οι οποίοι δυσκολεύονται να έχουν το κεφάλαιο για να επενδύσουν στα φωτοβολταϊκά, ώστε να μπορεί όλος ο κόσμος να έχει φωτοβολταϊκό στο σπίτι του και είναι κάτω από ένα πρόγραμμα που ουσιαστικά το ονομάζουμε φωτοβολταϊκά για όλους. Υπάρχουν ήδη τα σχέδια του Υπουργείου Ενέργειας, τα οποία μπορεί να πάρει οποιοσδήποτε, είναι αρκετά ενισχυμένα με πολλά εκατομμύρια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αυτό το συγκεκριμένο, το οποίο μελετάται αυτή τη στιγμή, δεν αφορά τα συγκεκριμένα σχέδια ή μπορεί να είναι και συνδυασμός αναλόγως με το ποια επεξεργασία θα δεχτεί και θα είναι με τοπικούς πόρους, όχι κρατικούς».
                                                                                                 

                   Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 21 Ιουλίου 2023
 
 

Ανακοινώσεις