Προκλήσεις με παράλληλη αποστολή μηνυμάτων άτεγκτης αδιαλλαξίας
Πέμπτη 20.07.2023
Πέμπτη 20.07.2023, από Γραφείο Τύπου

Η καταδικαστέα παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην κατεχόμενη Κύπρο, για να συμμετάσχει στα πανηγύρια για την επέτειο της τουρκικής εισβολής, που έσπειρε το θάνατο και εκτόπισε βίαια χιλιάδες Ελληνοκύπριους, κατά παράβαση όλων των κανόνων του διεθνούς δικαίου, αποτελεί συνέχεια στις προκλητικές ενέργειες της τουρκικής πλευράς, σαράντα εννέα χρόνια μετά το ειδεχθές έγκλημα.
Ο χορός των προκλήσεων ξεκίνησε χθες με το διάγγελμα του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο οποίος, πέραν των εξωφρενικών ανακριβειών και ψευδών που αράδιασε, έστειλε μηνύματα κάθετης και άτεγκτης αδιαλλαξίας, επιμένοντας στη «λύση» δύο κρατών, στην «κυριαρχική ισότητα» και στο «ισότιμο καθεστώς».
Ο ΟΗΕ, η διεθνής κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αξιολογήσουν σοβαρά την παντελή απουσία έστω και ίχνους διάθεσης από την τουρκική πλευρά, για μια παραγωγική διαπραγμάτευση, με στόχο την εξεύρεση βιώσιμης, λειτουργικής και δημοκρατικής λύσης, που να σέβεται το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Αλλά και δυνάμεις στην Ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να πάψουν το αυτομαστίγωμα και να επικεντρωθούμε όλοι στην άσκηση πιέσεων στην τουρκική πλευρά, που δεν θέλει λύση και το αποδεικνύει με λόγια και με πράξεις.


                                                                                                                  Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 20 Ιουλίου 2023
 
 

Ανακοινώσεις