Η ΕΔΕΚ δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τον αγώνα για απαλλαγή από την κατοχή
Πέμπτη 20.07.2023
Πέμπτη 20.07.2023, από Γραφείο Τύπου

Σαν σήμερα, πριν 49 χρόνια, η συνομωσία που εξυφάνθηκε κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κυπριακού Ελληνισμού, κορυφώθηκε με τον πλέον απεχθή, βάρβαρο, δολοφονικό και απάνθρωπο τρόπο.
Σαν σήμερα, πριν 49 χρόνια, οι νατοϊκοί σχεδιασμοί, που είχαν δυστυχώς επιστρατεύσει ελλαδίτες και ελληνοκύπριους επίορκους και προδότες, υλοποιήθηκαν με πρωταγωνιστή το εγκληματικό κράτος της Τουρκίας, η οποία εισέβαλε παράνομα στην Κύπρο, κατέλαβε εδάφη, σκότωσε, βίασε, κακοποίησε χιλιάδες.
Ένας ατελείωτος θρήνος σκέπασε όλη την Κύπρο, μαυροφόρεσε ο τόπος μας και η Ελλάδα, από το θάνατο των ηρωικών παλληκαριών, που πολέμησαν στον άνισο και προδομένο αγώνα.
Τραγικές συνέπειες της εισβολής της Τουρκίας, οι πρόσφυγες μας που έχασαν τα πάντα, οι εγκλωβισμένοι μας που διαβιούν κάτω από την καταπίεση του κατακτητή, οι αιχμάλωτοι μας που πέρασαν από τη γήινη κόλαση των μπουντρουμιών του Αττίλα και αυτοί που ακόμα αγνοούνται και περιμένουμε τη διακρίβωση της τύχης τους.
Ο στόχος της Τουρκίας ήταν ακόμα και πριν την εισβολή γνωστός: Να κατακτήσει εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να τα χρησιμοποιήσει για να αποκτήσει πλήρη πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο της Κύπρου και έλεγχο των φυσικών πόρων της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω μιας κακής «λύσης» Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, που θα της επιτρέψει να επιβάλει επικυριαρχία σε όλη την Κύπρο ή ως εναλλακτική πιθανότητα, να εξασφαλίσει την αναγνώριση του παράνομου μορφώματος των κατεχομένων.
Στα σαράντα εννέα χρόνια που μεσολάβησαν από την τουρκική εισβολή, πιέστηκαν πολλές φορές οι Ελληνοκύπριοι, για να υπογράψουν την καταδίκη τους και τη μόνιμη υποθήκευση του μέλλοντος τους στους τουρκικούς σχεδιασμούς, αποδεχόμενοι διχοτομικά σχέδια δήθεν «λύσεων», με πιο τρανταχτή περίπτωση αυτή του σχεδίου Ανάν.
Μπορεί, το 1974, λόγω της προδοσίας και της συνομωσίας, να βρεθήκαμε στην εξαιρετικά δυσχερή θέση του ηττημένου και ανίσχυρου, αλλά ο αγώνας για δικαίωση δεν θα σταματήσει.
Για την ΕΔΕΚ, η μοναδική αποδεχτή λύση της διεθνούς πτυχής του κυπριακού, είναι αυτή που θα προνοεί αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων και την κατάργηση των εγγυήσεων.
Και επειδή, οι θυσίες του λαού ενέταξαν την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επιμένουμε να αγωνιζόμαστε για να μην είμαστε ευρωπαίοι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Θα δεχθούμε λύση που να είναι δημοκρατική και για να είναι δημοκρατική πρέπει να προνοεί εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλη την επικράτεια της Κύπρου, χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις και πρωτογενές δίκαιο, που να σέβεται τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα όλων των νόμιμων κατοίκων και να εφαρμόζει τις τέσσερεις βασικές ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η λύση πρέπει να είναι βιώσιμη και λειτουργική και θα είναι εάν αποκλειστούν συμφωνίες για εκ περιτροπής προεδρία, «αποτελεσματική συμμετοχή», αριθμητική ισότητα, θετική ψήφο και δικαιώματα στους «χρήστες» - σφετεριστές.
Η ΕΔΕΚ δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τον αγώνα για απαλλαγή από την κατοχή.
Γιατί, αυτό μας δίδαξε ο Βάσος Λυσσαρίδης, γιατί, έτσι θα δικαιώσουμε τη θυσία των ηρωικών νεκρών μας.
 


 Γραφείο Τύπου
Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2023

Ανακοινώσεις