Τιμούμε τους ηρωικούς νεκρούς και αυτούς που πραγματικά αντιστάθηκαν στην προδοσία του πραξικοπήματος
Σάββατο 15.07.2023
Σάββατο 15.07.2023, από Γραφείο Τύπου

Στις 15 Ιουλίου 1974 διαπράχθηκε μία από τις κύριες πράξεις ενός καλά σχεδιασμένου και εμμέσως προαναγγελθέντος εγκλήματος κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, έγκλημα που αποσκοπούσε να διευκολύνει την Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο με στόχο την κατάληψη κυπριακών εδαφών και την επιβολή της διπλής ένωσης.

Το στρατιωτικό πραξικόπημα κατά της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης του Εθνάρχη Μακαρίου, δεν αποτελούσε μεμονωμένη πράξη ανεγκέφαλων και ούτε εκδηλώθηκε τυχαία.

Ήταν σχεδιασμένο σε νατοϊκά επιτελεία, τα οποία επιστράτευσαν τη χούντα των Αθηνών, ελλαδίτες πολιτικούς και στρατιωτικούς και μέλη της ΕΟΚΑ Β΄ και αυτό αποδεικνύεται και από την επιστημονική έρευνα για το Φάκελο της Κύπρου.

Η ΕΔΕΚ βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με την προδοσία, αναμετρήθηκε με την ιστορία και τη συνείδηση της και φυσικά επέλεξε το δρόμο του αγώνα και της αντίστασης. Η ΕΔΕΚ αντέταξε στο πραξικόπημα τη μόνη οργανωμένη αντίσταση, με καθοδηγητή τον Βάσο Λυσσαρίδη και κατέβαλε βαρύ φόρο αίματος.

Σήμερα, τιμούμε τους ηρωικούς νεκρούς, τιμούμε αυτούς που πραγματικά αντιστάθηκαν στην παρανομία και την προδοσία και διακηρύσσουμε ότι θα τιμήσουμε τη μνήμη των νεκρών και το πάλεμα των ζωντανών, μόνο εάν συνεχίσουμε τον αγώνα για απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών μας και επίτευξη λύσης, που να διασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, να προνοεί την αποχώρηση του τουρκικού στρατού και των εποίκων, να καταργεί τις εγγυήσεις, να σέβεται τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα των νόμιμων κατοίκων, να συνάδει απόλυτα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να σέβεται τις βασικές ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.   

 

 

Γραφείου Τύπου

Σάββατο, 15 Ιουλίου 2023

Ανακοινώσεις