Περιβάλλον, είναι όλοι εμείς και γι’ αυτό θα πρέπει η προστασία του να απασχολεί όλους μας
Δευτέρα 05.06.2023
Δευτέρα 05.06.2023, από Γραφείο Τύπου

Ένας από τους στόχους όσων ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος, σοβαρά, με ειλικρίνεια και ανιδιοτέλεια, είναι να πείσουν μερίδα συνανθρώπων μας, που θεωρούν την ευαισθητοποίηση, τις ενέργειες και τους σχεδιασμούς για προστασία του περιβάλλοντος, ως υπερβολές, ότι περιβάλλον δεν είναι μόνο η χλωρίδα και η πανίδα, το νερό, ο αέρας, το έδαφος και το υπέδαφος, αλλά αναπόσπαστο κομμάτι του περιβάλλοντος είναι ο άνθρωπος. Και πως, όλα όσα γίνονται σκοπεύουν στην προστασία και – ευελπιστούμε – στη σωτηρία της Γης, που χωρίς αυτή, η ανθρωπότητα θα οδηγηθεί στην εξαφάνιση.

Πρέπει να πειστούν όλοι οι άνθρωποι ότι η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη θα επιφέρει πρόσκαιρη ευμάρεια – και μάλιστα όχι για όλους – αλλά βραχυπρόθεσμα θα πλήξει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και μακροπρόθεσμα θα προκαλέσει την καταστροφή.

Από τις πιο «μικρές» πράξεις, όπως η οικιακή ανακύκλωση, η χρήση φωτοβολταϊκών, η μείωση των οικιακών αποβλήτων, η μείωση της χρήσης του πλαστικού (που είναι το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος για το 2023), μέχρι και την όσο το δυνατόν περισσότερη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην οικονομία, στη βιομηχανία, στην καθημερινότητα κρατών και μεγάλων οργανισμών, όλα έχουν τη σημασία τους και τη συμβολή τους στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η ευαισθητοποίηση, που μπορεί να θεωρείται και τετριμμένη ως έκφραση και πράξη, θα δυναμώσει το παγκόσμιο κίνημα κατά της καταστροφής του περιβάλλοντος, θα δημιουργήσει ανάχωμα στο πολυεθνικό ξεζούμισμα της Γης για χάρη του κέρδους, ίσως και να παρεμποδίσει τους πολέμους, που εκτός από την πρόκληση απώλειας ζωών, αποτελούν μια σοβαρή απειλή για το περιβάλλον.

Στην Κύπρο, η όλη προσπάθεια για προστασία του περιβάλλοντος, βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Η ΕΔΕΚ, βάζοντας το δικό της λιθαράκι για την επίτευξη του μεγάλου στόχου, θα συνεχίσει να στηρίζει τις αποφάσεις για την πράσινη μετάβαση και την κυκλική οικονομία. Εξάλλου, είχε πρωτοστατήσει στην προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος, καταθέτοντας εδώ και χρόνια σχετικές προτάσεις, όπως για την επέκταση της χρήσης φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Το μήνυμα που εμείς θέλουμε να στείλουμε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, είναι πως το περιβάλλον δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Περιβάλλον είναι όλοι εμείς και γι’ αυτό θα πρέπει η προστασία του να απασχολεί όλους μας.  

.

      

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 5 Ιουνίου 2023

Ανακοινώσεις