Να παραμεριστούν οι πολιτικές σκοπιμότητες και να καταβληθεί κοινή προσπάθεια, για ουσιαστική τροποποίηση του νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση
Σάββατο 20.05.2023
Σάββατο 20.05.2023, από Γραφείο Τύπου

Είναι αδιανόητο, ενώ αναδεικνύεται εμφανέστατα σωρεία προβλημάτων που προκαλεί ο νόμος για την τοπική αυτοδιοίκηση, σε βαθμό που αντί για μεταρρύθμιση οδηγούμαστε σε απορρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα πρόσκαιρα μικροκομματικά συμφέροντα να μην επιτρέπουν τη ριζική τροποποίηση του νόμου, για να εκπληρώσει η τοπική αυτοδιοίκηση το ρόλο της για πραγματική αποκέντρωση και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση της βούλησης των πολιτών.

Τα προβλήματα θα ξεκινήσουν την ημέρα των εκλογών, με τα πολλά ψηφοδέλτια, τη δυσκολία στην κατανομή των εδρών και γενικά τις εξαιρετικά πολύπλοκες διαδικασίες.

Όμως, τα πιο σοβαρά ζητήματα θα προκύψουν στην υλοποίηση του νόμου με τις δραματικές στρεβλώσεις που θα προκαλέσει η λανθασμένη ενοποίηση των δήμων.  

Οι προσπάθειες που επιχειρούνται, για να γίνουν μικροβελτιώσεις, στην ουσία δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε ουσιαστική βελτίωση του συγκεκριμένου νόμου.

Καλούμε όλους και ειδικότερα τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, να παραμερίσουν την πολιτική σκοπιμοτήτων και εξυπηρέτησης μικροκομματικών συμφερόντων και να καταβληθεί μια κοινή προσπάθεια από την κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις, για ουσιαστική τροποποίηση του νόμου, για να εκφραστεί η πραγματική θέληση των πολιτών, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες εκλογής των δημοτικών συμβουλίων, των δημάρχων και των συμβουλίων των επαρχιακών οργανισμών.

Παρά το ότι η ΕΔΕΚ ήταν το μόνο κόμμα που είχε καταψηφίσει το νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση, θεωρεί ότι ποτέ δεν είναι αργά. Αν όντως θέλουμε να βοηθήσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να τολμήσουμε να κάνουμε τις αλλαγές.

                                                                                                        

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 20 Μαΐου 2023

Ανακοινώσεις