Στην Ελλάδα άρχισε το πάγωμα των δανειστικών επιτοκίων, στην Κύπρο οι τράπεζες επιλέγουν τα υπερκέρδη από την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα
Τετάρτη 12.04.2023
Τετάρτη 12.04.2023, από Γραφείο Τύπου

Στην Ελλάδα ήδη ξεκίνησαν οι ανακοινώσεις των τραπεζών για το πάγωμα των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, με πρώτη την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ανακοίνωσε ότι βάζει στον πάγο τα επιτόκια για 12 μήνες. Αναμένεται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες της Ελλάδας.
Στην Κύπρο, το τραπεζικό σύστημα τηρεί σιγή ιχθύος.
Όχι μόνο δεν επιδεικνύει ευαισθησία, αλλά και δεν φαίνεται να κατανοεί, πως με μια παρόμοια απόφαση με αυτή των ελλαδικών τραπεζών, θα συμβάλει στην διατήρηση της κοινωνικής και οικονομικής σταθερότητας, αφού θα αποτραπεί νέο κύμα αύξησης των Μη – Εξυπηρετουμένων Δανείων.
Στην Ελλάδα, το τραπεζικό σύστημα αντιλήφθηκε τη σημασία του παγώματος των δανειστικών επιτοκίων.
Στην Κύπρο, κρύβεται πίσω από δήθεν αναλύσεις περί πληθωρισμού και άλλων οικονομικών μεγεθών.
Η ΕΔΕΚ απευθύνει δραματική έκκληση στις κυπριακές τράπεζες να κατανοήσουν ότι τα υπερκέρδη που καταγράφουν τώρα, έχουν μηδαμινή σημασία μπροστά στη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη οικονομική και κοινωνική σταθερότητα.
Καλούμε, κάποια πολιτικά πρόσωπα να σταματήσουν να τροφοδοτούν με δήθεν επιχειρήματα την άτεγκτη στάση των τραπεζών.
Και καλούμε την κυβέρνηση να εντείνει τις παραινέσεις της προς το τραπεζικό σύστημα για να επιδείξει στοιχειώδη κοινωνική αλληλεγγύη.

 

 
Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 12 Απριλίου 2023

Ανακοινώσεις