Ουσιαστική και παραγωγική η συνάντηση του Προέδρου της ΕΔΕΚ με την Πρόεδρο του ΔΗΣΥ
Δευτέρα 10.04.2023
Δευτέρα 10.04.2023, από Γραφείο Τύπου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Δρ Μαρίνου Σιζόπουλου με την Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αννίτα Δημητρίου. Μετά τη συνάντηση, η κ. Δημητρίου δήλωσε:  

«Θέλω να ευχαριστήσω πολύ τον φίλο Μαρίνο Σιζόπουλο τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ και τους συνεργάτες του και τις συνεργάτιδες του για αυτήν την συνάντηση σήμερα.  Συζητήσαμε αρκετά θέματα και συμφωνούμε ότι σημασία έχει πάντοτε να κτίζουμε συνέργειες και γέφυρες εκεί και όπου βρίσκουμε πεδίο σύγκλισης. Ειδικότερα για τα θέματα της οικονομίας, έχουμε δει όλη αυτήν την συζήτηση η οποία ξεκίνησε και από την Βουλή των Αντιπροσώπων και αφορά ειδικότερα το μέγα ζήτημα των εκποιήσεων. Εμείς είμαστε έτοιμοι ως Δημοκρατικός Συναγερμός να στηρίξουμε όποιες πρωτοβουλίες, εισηγήσεις και αναμένουμε βεβαίως επιτέλους τις θέσεις της κυβέρνησης γύρω από αυτό το θέμα, για να ξέρουμε πως προχωράμε και να στηρίξουμε θέσεις που έχουν ως αρχή την χρηματοπιστωτική ασφάλεια και σταθερότητα, να μην έχουμε εκτροχιασμό από αυτές και βεβαίως πως οι όποιες εισηγήσεις θα είναι σύμφωνες και με την Κεντρική Τράπεζα και με το Ανώτατο Δικαστήριο, κυρίως όσο αφορά την δική σας εισήγηση για το ειδικό δικαστήριο και την διαδικασία των εκποιήσεων. Ήδη έχουμε στείλει ένα αυστηρό μήνυμα από την Παρασκευή προς τις εταιρίες διαχείρισης των δανείων ότι χρειάζεται να εφαρμόζουν το πλαίσιο της Κεντρικής Τράπεζας και καλέσαμε επίσης τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας όπως ασκήσει την απαιτούμενή εποπτεία, γιατί δυστυχώς βλέπουμε και παρατηρούμε διάφορες περιπτώσεις που αντιβαίνουν αυτού του πλαισίου.  
Συζητήσαμε και για το κυπριακό. Βέβαια έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις παρόλα αυτά εκτιμούμε ότι οι συγκυρίες θα είναι τέτοιες που σύντομα θα είμαστε ενώπιον εξελίξεων και για αυτό θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Σίγουρα όλα τα ζητήματα που άπτονται των ζωτικών συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα πρέπει να τυγχάνουν και μιας απαιτούμενης διαχείρισης εμπιστευτικότητας γιατί είδαμε και σήμερα πράγματα που έχουν διαρρεύσει στον τύπο, στις εφημερίδες που θεωρώ ότι δεν ωφελούν ή βοηθούν την διαδικασία εχεμύθειας που θα πρέπει να ακολουθείται και ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου». 

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπεꓽ 

«Και εγώ από την πλευρά μου θα ήθελα να ευχαριστήσω την κ. Δημητρίου για την πρώτη συνάντηση που είχαμε υπό την ιδιότητα της ως Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού και όντως θα ήθελα να επιβεβαιώσω ότι αυτή η συνάντηση ήταν πάρα πολύ ουσιαστική, δεδομένου ότι ανταλλάξαμε απόψεις και συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε στην διαμόρφωση συγκεκριμένων προτάσεων οι οποίες να στοχεύουν σε δύο βασικούς άξονες οι οποίοι είναι μεγάλης προτεραιότητας για την προστασία των πολιτών και κυρίως των δανειοληπτών από τυχόν αυθαιρεσίες είτε του τραπεζικού συστήματος είτε των εταιριών διαχείρισης δανείων. Οι δύο άξονες είναι, πρώτον, η σύσταση ειδικού δικαστηρίου στο οποίο να μπορούν να μπορούν να προσφεύγουν οι δανειολήπτες οι οποίοι διαφωνούν είτε με τις υπερχρεώσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είτε με την διαδικασία που ακολουθείται για την εκποίηση του ακινήτου τους αν και εφόσον αυτή είναι εκτός της κείμενης νομοθεσίας και δεύτερον, να δούμε πως μπορούμε να προστατεύσουμε τους δανειολήπτες αλλά και τους εγγυητές από την αναδιάρθρωση των δανείων τους ή από τα μη εξυπηρετούμε δάνεια τα οποία στην συνέχεια όπως είναι γνωστό θα καταλήξουν σε εκποιήσεις.  
Εμείς από την πλευρά της ΕΔΕΚ αναλαμβάνουμε την ευθύνη να μεταφέρουμε και στην κυβέρνηση αλλά και στα υπόλοιπα συνεργαζόμενα με την ΕΔΕΚ κόμματα αυτήν την πρόθεση και νομίζω ότι μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα σε ένα πνεύμα εποικοδομητικής συνεργασίας και συνέργειας μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο προστασίας των αδικημένων και ευάλωτων δανειοληπτών».

Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, επανερχόμενη είπε: 

«Αναμένουμε τις δικές σας εισηγήσεις σε συνεννόηση με την κυβέρνηση για να μπορέσουμε να έχουμε κάτι συγκεκριμένο. Χαιρόμαστε για αυτήν την πρωτοβουλία ειδικότερα για τα θέματα της οικονομίας και το σημαντικότερο για τις εκποιήσεις, θα είμαστε σε επαφή φίλε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ ξανά για αυτήν την ευκαιρία και έχουμε ακόμα πολλά πράγματα να κάνουμε στην συνέχεια».

Και καταλήγοντας ο Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε: 

«Και εγώ ευχαριστώ πάρα πολύ και το έχουμε τονίσει ότι ανεξάρτητα από τις οποιεσδήποτε ιδεολογικές ή πολιτικές μας διαφορές αυτό που σήμερα προέχει είναι σε ένα πνεύμα εποικοδομητικής συνεργασίας να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε προτάσεις οι οποίες να προστατεύουν και τους πολίτες μας από αδικίες αλλά πάνω από όλα να ενισχύουν και την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, της πατρίδας μας που σήμερα κινδυνεύει από τις ασύμμετρες απειλές της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας». 

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 10 Απριλίου 2023
 
 

Ανακοινώσεις