Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Η 8η Μαρτίου δεν είναι ημέρα ωραιοποίησης της πραγματικότητας
Δευτέρα 06.03.2023
Δευτέρα 06.03.2023, από Γραφείο Τύπου

Η 8η Μαρτίου, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι ημέρα ωραιοποίησης της πραγματικότητας.

Η 8η Μαρτίου τονίζει την ντροπή που πρέπει να αισθάνεται η ανθρωπότητα, όταν βλέπει σε πολλές κοινωνίες τη γυναίκα να αποτελεί απλώς σκεύος αναπαραγωγής και εξυπηρέτησης της πατριαρχικής κυριαρχίας, όταν βλέπει τη ζωή της γυναίκας να μην «αξίζει», όταν βλέπει τη γυναίκα να υπομένει τις πιο σοβαρές συνέπειες των πολέμων, της φτώχειας, των ασθενειών, των φυσικών καταστροφών και της βίας.

Η παγκόσμια κοινωνία πρέπει πρώτα να προσπαθήσει να εξασφαλίσει την φυσική επιβίωση των γυναικών στα υπανάπτυκτα μέρη του κόσμου και να επιβάλει σεβασμό των στοιχειωδών δικαιωμάτων των γυναικών.

Πολύ ολιγότερο τραγική, αλλά με τις δικές της αδικίες και ανισότητες, είναι η κατάσταση σε προηγμένες κοινωνίες.

Σ’ αυτές τις κοινωνίες, έχει μεν επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος στον τομέα της διασφάλισης της ισότητας των φύλων, αλλά οι γυναίκες παλεύουν ακόμα για να πετύχουν πραγματική ισότητα, κυρίως σε θέματα αμοιβής στην αγορά εργασίας, στην ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής, στη συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Η Κύπρος, σε ότι αφορά τον Δείκτη Ισότητας των Φύλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2022, κατατάσσεται 22η ανάμεσα στα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ, με 57,3% έναντι του 68,6% που είναι ο μέσος όρος ισότητας των φύλων στην ΕΕ, με 11,3 πόντους χαμηλότερη βαθμολογία από αυτή της ΕΕ.

Αυτό δεικνύει ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανύσουμε, για να αισθανόμαστε ήσυχοι ότι προσεγγίζουμε την πραγματική ισότητα των φύλων.

Η ΕΔΕΚ, το σοσιαλιστικό κόμμα της Κύπρου, έχοντας ως βασικό πυλώνα της κοινωνικής της ιδεολογίας την ισότητα των ανθρώπων, άρα προφανώς και την ισότητα των φύλων, δεν θα σταματήσει τον αγώνα σε θεσμικό επίπεδο, για να βελτιωθεί η θέση της γυναίκας στην κυπριακή κοινωνία.

 

Γραφείο Τύπου
7 Μαρτίου 2023

Ανακοινώσεις