Απόφαση προς την ορθή κατεύθυνση το «ενοίκιο έναντι δόσης». Να ρυθμιστεί το συντομότερο το ειδικό δικαστήριο
Τετάρτη 08.02.2023
Τετάρτη 08.02.2023, από Γραφείο Τύπου

Είναι απόφαση προς την ορθή κατεύθυνση η σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το σχέδιο «ενοίκιο έναντι δόσης», γι’ αυτό και την χαιρετίζουμε.

Ταυτόχρονα συνεχίζουμε τις ενέργειές μας ώστε να ρυθμιστούν το συντομότερο δυνατό όλα εκείνα που προστατεύουν αποτελεσματικά τους δανειολήπτες από τη διαδικασία εκποίησης, τις παράλογες υπερχρεώσεις, τη σωστή αναδιάρθρωση των δανείων, την άρνηση κατοχύρωσης της πραγματικής αντικειμενικής αξίας του ενυπόθηκου ακινήτου, της ασυδοσίας σε βάρος των εγγυητών, μέσα από:

  • Τη σύσταση του ειδικού δικαστηρίου που προνοεί πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη σε εκείνες τις περιπτώσεις που διαφωνούν με τις υπερχρεώσεις και τη διαδικασία εκποίησης.
  • Η αξία του ακινήτου για σκοπούς αναδιάρθρωσης του δανείου ή εκποίησης να είναι αυτή που υπήρχε στο αρχικό συμφωνητικό για την παραχώρηση του δανείου και όχι η νέα, σκόπιμα ή όχι, υποτιμημένη.
  • Σε περίπτωση που το Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα θα απευθυνθεί στους εγγυητές, το ποσό να κατανεμηθεί ισόποσα σε όλους. Σε περίπτωση θανάτου ή πτώχευσης κάποιου εγγυητή το ποσό του να απορροφηθεί από την τράπεζα ως ζημιά.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 8 Φεβρουαρίου 2023

Ανακοινώσεις