Έγκλημα πολέμου ο εποικισμός και άρα αδύνατη η αποκατάσταση δικαιωμάτων που οδηγεί σε έμμεση ή άμεση νομιμοποίησή του
Πέμπτη 19.01.2023
Πέμπτη 19.01.2023, από Γραφείο Τύπου

Είναι αναντίλεκτο πως όλοι οι νόμιμοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως εθνοτικής ή θρησκευτικής προέλευσης, πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα. Είναι επίσης δεδομένο πως σύμφωνα με την Συνθήκη της Γενεύης η πολιτική του εποικισμού αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και συνιστά έγκλημα πολέμου.

Η τοποθέτηση της Κομισιόν έναντι στον Ευρωβουλευτή του Ακέλ, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, για το ότι οι Τουρκοκύπριοι ως παιδιά μικτών γάμων πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους νόμιμους πολίτες και να τερματιστεί η διάκριση εις βάρος τους, χρήζει διευκρίνησης αλλά και προσοχής:

Εάν ο ένας εκ των δύο γονιών είναι έποικος και ήρθε παράνομα στην Κύπρο μετά το 1974, τότε η αποκατάσταση των δικαιωμάτων δεν μπορεί να εφαρμοστεί καθώς είναι απότοκο παράνομης εισβολής, κατοχής και μεταφοράς πληθυσμού.

Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να αντιδράσει και να επιμείνει πως μία τέτοια ενέργεια ανοίγει τον δρόμο στη νομιμοποίηση του παράνομου εποικισμού και διευκολύνει τις τουρκικές στοχεύσεις για δημογραφική αλλοίωση.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 19 Ιανουαρίου 2023

Ανακοινώσεις