Για πρώτη φορά στην Δήλωση Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος γίνεται ονομαστική αναφορά αλληλεγγύης στην Κύπρο, ως χώρα που δέχτηκε εισβολή και παραμένει υπό κατοχή
Πέμπτη 22.09.2022
Πέμπτη 22.09.2022, από Γραφείο Τύπου

Σήμερα συνεδρίασε διαδικτυακά η Συντονιστική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές βρίσκονται σε διεργασία προετοιμασίας του εκλογικού τους Συνεδρίου στα μέσα του Οκτώβρη 2022 στο Βερολίνο. Ήδη έχει κατατεθεί η υποψηφιότητα του Σουηδού Stefan Lofven, πρώην Πρωθυπουργού της Σουηδίας και έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Εκλογών του PES. Τα 33 πλήρη μέλη του PES είχαν το δικαίωμα να προτείνουν υποψήφιο/α για την Προεδρία μέχρι τις 15 του Σεπτέμβρη.
Ο αποχωρών Πρόεδρος Sergei Stanishev αφού επαίνεσε τον Lofven, δήλωσε ότι ο ίδιος δεν θα επαναδιεκδικήσει την Προεδρία.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν εκτενώς θέματα που άπτονται της ολοκλήρωσης της διαμόρφωσης του τελικού κειμένου Δήλωσης Πολιτικής 2022 (Resolution) που θα κατατεθεί για έγκριση στο επερχόμενο Συνέδριο στο Βερολίνο.
Η ΕΔΕΚ, δια της Αν. Προέδρου της Μαρίας Βασιλειάδου, πέτυχε για πρώτη φορά να ενταχθεί ονομαστική αναφορά αλληλεγγύης στην Κύπρο, ως χώρα που δέχτηκε εισβολή και παραμένει υπό κατοχή.
Στη λήξη της συνεδρίασης εγκρίθηκε δήλωση του PES, για την Mahsa Amini, 22 χρονών, που πέθανε από βίαιο ξυλοδαρμό από τις αρχές του Ιράν, επειδή συμμετείχε σε διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά της καταπάτησης των ελευθεριών και της βίας εναντίον των πολιτών στη χώρα της.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 22 Σεπτεμβρίου 2022
 

Ανακοινώσεις