Ο Κόλιν Στιούαρτ ενημερώθηκε για τις θέσεις της ΕΔΕΚ στο κυπριακό
Πέμπτη 15.09.2022
Πέμπτη 15.09.2022, από Γραφείο Τύπου

 
Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να έχουμε μία πρώτη συνάντηση εγώ και η αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος, μαζί με τον Αντιπρόσωπο των Η.Ε. τον κ. Στιούαρτ. Ανταλλάξαμε απόψεις γύρω από το Κυπριακό πρόβλημα. Περισσότερο ήθελε να ακούσει τις θέσεις και τις απόψεις της ΕΔΕΚ για το πώς εμείς αντιλαμβανόμαστε την επίλυση του Κυπριακού και ποια ενδεχομένως πρέπει να είναι η τακτική που πρέπει να ακολουθήσουμε.
Από την πλευρά μας έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν προσδοκούμε ότι η επανάληψη της ίδιας διαδικασίας την οποία ακολουθούμε εδώ και 46 χρόνια ότι μπορεί σήμερα να αποδώσει. Γι’ αυτό και θέσαμε υπόψη του ότι για την ΕΔΕΚ το πιο σημαντικό είναι στη βάση σχετικής απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των Η.Ε. ότι θα πρέπει να συγκληθεί μία Διεθνής Διάσκεψη για το Κυπριακό για να συζητήσει κατά προτεραιότητα την διεθνή πτυχή του.


Δηλαδή την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, την αποχώρηση των εποίκων, την επιστροφή των προσφύγων σε συνθήκες ασφάλειας στις περιουσίες τους και την κατάργηση των εγγυήσεων. Και εάν και εφόσον αυτό επιτευχθεί, τότε είναι πολύ εύκολο Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να συζητήσουμε το πώς θα διαμορφώσουμε το εσωτερικό καθεστώς της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη βάση του ότι θα είμαστε ένας λαός, ένα κράτος με πλήρη κατοχύρωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια και με διασφάλιση των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από θρησκευτική ή εθνοτική προέλευση.
Και αυτή η λύση είναι η μόνη που εγγυάται και τη βιωσιμότητα και τη λειτουργικότητα.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 15 Σεπτεμβρίου 2022

Ανακοινώσεις