Διακήρυξη Κ.Σ. ΕΔΕΚ για 45 χρόνια από το θάνατο του Εθνάρχη Μακαρίου
Τρίτη 02.08.2022
Τρίτη 02.08.2022, από Γραφείο Τύπου

Στις 3 Αυγούστου 1977 η Κύπρος έχανε τον πρώτο της Πρόεδρο, τον εθνικό ηγέτη που την οδήγησε στην ανεξαρτησία, και ο ελληνισμός έχανε τον τελευταίο του εθνάρχη. Τον Εθνάρχη Μακάριο, τον άνθρωπο που σαγήνευε ανά το παγκόσμιο με την προσωπικότητα, την οξυδέρκεια και την χαρισματική του φύση.
Ο σεβασμός έναντι της τεράστιας παρακαταθήκης του Εθνάρχη Μακαρίου προς τον κυπριακό ελληνισμό επιβάλλει την συνέχιση του αγώνα  για απελευθέρωση της πατρίδας μας, επιστροφή όλων των προσφύγων, προάσπιση και ενδυνάμωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Με αφορμή την επέτειο του θανάτου του Εθνάρχη Μακαρίου, δημοσιοποιούμε και πάλι τα όσα είπε στην τελευταία ιστορική του ομιλία στην πλατεία Ελευθερίας στις 20 Ιουλίου 1977 και καλούμε για ακόμα μια φορά την πολιτική ηγεσία να εισακούσει τη δραματική έκκληση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου:
«Ο διακοινοτικός διάλογος με τη μορφή που διεξήχθη διέδραμε ήδη τη χρησιμότητά του, η Τουρκία τον αξιοποιεί ως άλλοθι για να εδραιώσει τα επεκτατικά της σχέδια. Ως εκ τούτου όσοι ενδιαφέρονται για πραγματική λύση θα πρέπει να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία».
Ταυτόχρονα ο Μακάριος διακήρυξε και την έναρξη ενός μακροχρόνιου αγώνα ο οποίος θα τερματιστεί με την λήξη της κατοχής και την εξεύρεση μίας δίκαιης, δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης, όπου όλοι οι κάτοικοί της Κυπριακής Δημοκρατίας θα απολαμβάνουν τα ίδια, πολιτικά και ανθρώπινα, δικαιώματα.

Η ΕΔΕΚ συνεχίζει τον αγώνα. Μέχρι να περπατήσουμε λεύτεροι, στον λεύτερο Πενταδάκτυλο.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 3 Αυγούστου 2022
 

Ανακοινώσεις