Προτάσεις ΕΔΕΚ για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ενίσχυση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων, τερματισμός αθέμιτου ανταγωνισμού με τις κατεχόμενες περιοχές
Δευτέρα 01.08.2022
Δευτέρα 01.08.2022, από Γραφείο Τύπου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Ενέργειας συνάντηση του Μαρίνου Σιζόπουλου με την Νατάσα Πηλείδου. Αμέσως μετά τη συνάντηση η Υπουργός Ενέργειας δήλωσε:
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ και την ομάδα του για την πολύ εποικοδομητική όπως πάντα συζήτηση. Έγιναν κάποιες προτάσεις για την περαιτέρω ελάφρυνση του κόστους ηλεκτρισμού οι οποίες σίγουρα θα ληφθούν υπόψη. Αυτό που συμφωνήσαμε είναι ότι πρέπει να είναι στο επίκεντρο της όποιας προσπάθειας η ενθάρρυνση για περαιτέρω ενεργειακή αναβάθμιση και των κατοικιών και των επιχειρήσεων όπως η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και η χρήση ΑΠΕ σε όλες τις στέγες αν είναι δυνατόν. Γι’ αυτό προχωρούμε παράλληλα με τα σχέδια χορηγιών τα οποία έχουν δεκαπλασιαστεί σε ύψος σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Φέτος θα υπερβούν τα 120 εκατομμύρια. Πέρα από τα σχέδια προωθούμε και άλλες αλλαγές μέσω επενδύσεων όπως είναι η αναβάθμιση του δικτύου ΑΗΚ αλλά και σχέδιο για αποθήκευση ενέργειας ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μία πολύ υψηλότερη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα. Από εκεί και πέρα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα έχουν και εκείνα τη σημασία τους και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και να εφαρμόζουμε μέτρα ώστε να μπορούμε να ανακουφίσουμε όσο μπορούμε τους κύπριους πολίτες σε σχέση με την εισαγόμενη δυστυχώς ακρίβεια που αντιμετωπίζουμε αλλά και το υψηλό κόστος του ηλεκτρισμού».
Ακολούθως ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε:
«Και εγώ από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα ήθελα να ευχαριστήσω την κ. Πηλείδου και τους συνεργάτες της για μία όντως πολύ εποικοδομητική συζήτηση την οποία είχαμε. Από την πλευρά της ΕΔΕΚ έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις σε τρεις τομείς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία το τελευταίο χρονικό διάστημα λόγω της τρομακτικής αύξησης του βιοτικού επιπέδου και του κόστους όσον αφορά τους πολίτες αναφορικά με τα ενεργειακά ζητήματα. Το πρώτο αφορά ακριβώς με ποιους τρόπους θα μπορούσαμε να μειώσουμε την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος προς όφελος των πολιτών για να υπάρχει μία σημαντική ανακούφιση. Το δεύτερο κεφάλαιο με προτάσεις  που καταθέσαμε είναι πώς μπορεί το κράτος να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων έτσι ώστε να μειωθεί ακόμα περισσότερο η τιμή για την ενέργεια την οποία οι πολίτες καταβάλλουν και κυρίως αυτοί που έχουν πραγματική ανάγκη. Το τρίτο το οποίο για εμάς είναι πολύ σημαντικό είναι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί έχουν οδηγήσει στο να προκληθεί μία μορφή αθέμιτου ανταγωνισμού με τις κατεχόμενες περιοχές οι οποίες έχουν εντελώς διαφορετικό καθεστώς όσον αφορά την ενέργεια και τις φορολογίες και όλα τα υπόλοιπα με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να πλήττονται οι Κύπριοι παραγωγοί σε όλα τα επίπεδα. Γι’ αυτό καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις ώστε κατά την άποψή μας θα πρέπει αυτός ο αθέμιτος ανταγωνισμός με τα κατεχόμενα να περιοριστεί ώστε να αποτελέσει μία μορφή περαιτέρω ενίσχυσης του εισοδήματος των κυπρίων παραγωγών και όχι μόνο.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 1 Αυγούστου 2022

Ανακοινώσεις