Συγκεκριμένες προτάσεις της ΕΔΕΚ προς τον Υπουργό Γεωργίας που οδηγούν σε άμεση ανακούφιση των πολιτών λόγω της ακρίβειας του ηλεκτρικού ρεύματος
Παρασκευή 29.07.2022
Παρασκευή 29.07.2022, από Γραφείο Τύπου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Γεωργίας, συνάντηση του Προέδρου της ΕΔΕΚ και του Υπουργού. Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Καδής δήλωσε:
«Είχαμε σήμερα μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ και τους συνεργάτες του. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το κόστος των θερμοκηπιακών ρύπων και πώς αυτό αντανακλάται στα νοικοκυριά, στους κύπριους πολίτες. Από την δική μας πλευρά ενημερώσαμε τον κ. Σιζόπουλο για τις ενέργειες τις οποίες έχει κάνει η κυβέρνηση ούτως ώστε αφενός να συμβάλει στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από το πακέτο Fit for 55 δηλαδή να μειώσουμε τις εκπομπές αεριών του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030. Αυτός είναι ο γενικότερος στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφετέρου όμως να υπολογιστούν και οι ιδιαιτερότητες της Κύπρου στην επίτευξη των στόχων αυτών.
Από εκεί και πέρα συζητήσαμε ένα θέμα που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο αλλά και σημαντικό. Τέθηκε από πλευράς ΕΔΕΚ το ζήτημα του αθέμιτου ανταγωνισμού που μπορεί να προκύπτει από το γεγονός ότι στις κατεχόμενες περιοχές δεν υπάρχει η υποχρέωση να τηρούνται οι ίδιες απαιτήσεις στην παραγωγή ενέργειας όπως στις ελεύθερες περιοχές και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκεί σίγουρα υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο είναι πολυδιάστατο, σίγουρα είναι το θέμα το ενεργειακό, είναι το θέμα των αέριων ρύπων, αλλά αντιλαμβάνεστε έχει και πολλές άλλες διαστάσεις συμπεριλαμβανομένων και της πολιτικής διάστασης.
Επομένως αυτό το ζήτημα θα τύχει διαχείρισης με τα συναρμόδια Υπουργεία συμπεριλαμβανομένου και του Υπουργείου Εξωτερικών. Ακούσαμε τις εισηγήσεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ και των συνεργατών του. Είναι πάρα πολύ χρήσιμες όπως πάντοτε, αρκετά από αυτά τα οποία προτάθηκαν. Θεωρώ ότι είναι και στις δικές μας στοχεύσεις όπως για παράδειγμα η επέκταση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Από την δική μου την πλευρά και σε ότι αφορά το δικό μου Υπουργείο ενημέρωσα για τις νέες δυνατότητες οι οποίες διανοίγονται με τις νέες τεχνολογίες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στον αγροτικό τομέα. Είναι τα λεγόμενα αγροτοβολταϊκά τα οποία επιτρέπουν στο έδαφος τις αγροτικές καλλιέργειες αλλά στον όροφο έχουμε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και θεωρούμε ότι είναι ένα άλλο εργαλείο το οποίο θα μας βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων μας. Το κανάλι επικοινωνίας με την ΕΔΕΚ, θα έλεγα με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, είναι ανοικτό και θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Σιζόπουλο και για την συνάντηση και για συζήτηση την οποία είχαμε».
Ακολούθως ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, δήλωσε:
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό και τους συνεργάτες του γι’ αυτή τη συνάντηση. Ήταν όντως μία άκρως εποικοδομητική η συνάντηση που είχαμε σήμερα για ένα πολύ καυτό θέμα που απασχολεί και προβληματίζει έντονα τους κύπριους πολίτες λόγω της τρομακτικής αύξησης του κόστους διαβίωσης και της μεγάλης αύξησης όσον αφορά την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και των καυσίμων.
Είναι προφανές ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες είναι προφανές ότι έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και θέλουμε να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για την κατανόηση που έχουμε βρει από πλευράς Υπουργού και των συνεργατών του. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα θέματα της αγοράς θερμοκηπιακών ρύπων τα οποία ο κάθε ένας μπορεί να διαπιστώσει ότι εκτοξεύουν στο ύψος των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, ότι θα πρέπει να τύχουν μίας σωστής διαχείρισης το γρηγορότερο δυνατό. Ενδεχομένως η πιο άμεση λύση που μπορούμε να βρούμε είναι η ταχύτατη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κατοικίες έτσι ώστε αφενός να μειωθεί το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος που καταβάλλουν οι πολίτες αλλά και την ίδια στιγμή να καλύψουμε σε μεγαλύτερο βαθμό τις υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ και να μειωθεί το ποσό που καταβάλει η Κυπριακή Δημοκρατία για την αγορά θερμοκηπιακών ρύπων. Όπως επίσης και τα θέματα που δημιουργούνται λόγω ακριβώς της κατάστασης του αθέμιτου ανταγωνισμού με τις κατεχόμενες περιοχές.
Και αυτός ο αθέμιτος ανταγωνισμός λόγω του χαμηλού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, καυσίμων αλλά και φορολογιών στα κατεχόμενα αντιλαμβάνεστε ότι επηρεάζει το σύνολο της κυπριακής οικονομίας. Σημαντικούς τομείς όπως τον παραγωγικό τομέα, τον βιομηχανικό τομέα, τον επισιτιστικό, τον τουριστικό με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία. Γι’ αυτό οφείλουμε να λάβουμε μέτρα για να προστατεύσουμε τον κύπριο πολίτη.
Από την πλευρά μας έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι αυτές οι προτάσεις θα γίνουν αποδεκτές. Θα μεταφέρουμε τις προτάσεις αυτές και σε άλλους Υπουργούς που εμπλέκονται στην όλη διαδικασία και ελπίζουμε ότι το συντομότερο δυνατό θα ληφθούν μέτρα προς την κατεύθυνση της ανακούφισης του κύπριου πολίτη και κυρίως των πολιτών που προέρχονται από τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα της πατρίδας μας που είναι και αυτοί που πλήττονται από την οικονομική κρίση η οποία δυστυχώς εξακολουθεί να υπάρχει και ως συνέχεια της κρίσης του 2012-13 και ως συνέχεια της κρίσης που προκάλεσαν η πανδημία του κορωνοϊού αλλά και αυτή τώρα με την ενεργειακή κρίση λόγω  της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν η Κύπρος μπορεί να πιάσει τους στόχους για το Fit for 55 o Υπουργός απάντησε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες για να επιτευχθούν οι στόχοι.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 29 Ιουλίου 2022

Ανακοινώσεις