Άμεσες λύσεις αλλά και ερωτήματα Σιζόπουλου προς Κυβέρνηση για αυξήσεις στην τιμή ρεύματος
Παρασκευή 22.07.2022
Παρασκευή 22.07.2022, από Γραφείο Τύπου

Την ώρα που οι πολίτες βρίσκονται σε κατάσταση απόγνωσης λόγω τη μεγάλης αύξησης του κόστους διαβίωσης, συνεπεία και της Ουκρανικής κρίσης, καλούνται ακόμα μία φορά να καταβάλουν το κόστος:

  • Της αδράνειας και των λανθασμένων αποφάσεων κυβερνητικών αρμοδίων υπηρεσιών και
  • Της αγοράς θερμοκηπιακών ρύπων.

Συγκεκριμένα, οι πολίτες για την αγορά θερμοκηπιακών ρύπων κατέβαλαν το 2020, 89 εκατομμύρια ευρώ, το 2021, 165 εκ ευρώ και το πρώτο εξάμηνο του 2022, 123 εκ ευρώ.

Τα ανωτέρω ποσά κατανέμονται στους λογαριασμούς της ΑΗΚ και επί αυτών επιβάλλεται και ΦΠΑ 9%.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ έγκαιρα υποβάλαμε προτάσεις για ανακούφιση των πολιτών όπως:

  • Να τεθεί πλαφόν στην τιμή ηλεκτρικού ρεύματος (βλ. ανακοινώσεις ΕΔΕΚ τον Σεπτέμβριο του 2021 και τον Μάρτιο του 2022).
  • Μείωση του ΦΠΑ από 19% που ήταν, στο 5%  και ο ΦΠΑ να υπολογίζεται μόνο στο ποσό της πραγματικής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και όχι στο σύνολο του λογαριασμού.
  • Επιτάχυνση του προγράμματος επιχορηγήσεών εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κατοικίες. Αύξηση της επιχορήγησης στις αστικές περιοχές και στην ύπαιθρο.
  • Επιχορήγηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στην τουριστική βιομηχανία και τα εργοστάσια.

Με αυτή την ευκαιρία θέλουμε να θέσουμε τρία ερωτήματα προς την κυβέρνηση και αναμένουμε άμεσα απάντηση:

  1. Στο ολικό ποσό για την αγορά θερμοκηπιακών ρύπων περιλαμβάνεται και το ποσό που αναλογεί στις κατεχόμενες περιοχές; Εάν ναι, το καταβάλλει το κατοχικό καθεστώς; Εάν δεν το καταβάλλει, ποιος επωμίζεται το κόστος;
  2. Το κατοχικό καθεστώς αγοράζει ηλεκτρικό ρεύμα από την ΑΗΚ. Ποιο είναι το ποσό που πρέπει να καταβάλει; Τήρησε τις οικονομικές υποχρεώσεις που ανέλαβε;
  3. Οι χώρες της ΕΕ που επιστρέφουν στην χρήση άνθρακα θα κληθούν να καταβάλουν αυξημένα ποσά  για την αγορά θερμοκηπιακών ρύπων ή εξασφαλίζουν εξαίρεση;

Τα πιο πάνω ερωτήματα συμπεριλαμβάνονται σε επιστολή που θα σταλεί σήμερα από τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ προς τους αρμόδιους υπουργούς με τους οποίους θα προγραμματιστεί και σχετική συνάντηση με αντικείμενο την εξεύρεση άμεσων λύσεων που θα ανακουφίζουν τους πολίτες από το αυξημένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 22 Ιουλίου 2022

Ανακοινώσεις