Διακήρυξη του Κ.Σ. ΕΔΕΚ για την 48η επέτειο του προδοτικού πραξικοπήματος
Παρασκευή 15.07.2022
Παρασκευή 15.07.2022, από Γραφείο Τύπου

Η επέτειος του προδοτικού πραξικοπήματος δεν είναι μόνο ημέρα απότισης φόρου τιμής σε όσους αληθινά αντιστάθηκαν αλλά είναι και μέρα προβληματισμού για όλα όσα οδήγησαν στο προδοτικό πραξικόπημα και για όλα όσα ακολούθησαν.
Σύμφωνα με την έρευνα του Φακέλου της Κύπρου, έχει διαφανεί πως το πρώτο στρατιωτικό πραξικόπημα της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1963 («Τουρκανταρσία»), το πραξικόπημα και η εισβολή στις 15 και 20 Ιουλίου 1974 δεν ήταν τυχαία γεγονότα αλλά τμήματα του νατοϊκού σχεδιασμού που καταρτίστηκε σε συνεργασία με ελλαδίτες πολιτικούς και στρατιωτικούς  καθώς και με μέλη της ΕΟΚΑ Β΄.
Η στόχευση ήταν να δοθεί στην Τουρκία η δικαιολογία που θα της επέτρεπε να προχωρήσει σε κατάληψη κυπριακών εδαφών και επιβολή της διπλής ένωσης.
Η ΕΔΕΚ, μπροστά σε όλα αυτά τα συνωμοτικά σχέδια επέλεξε τον δρόμο του αγώνα. Γι’ αυτό και υπήρξε το μόνο κόμμα που οργανωμένα αντιστάθηκε στην παρανομία και το πραξικόπημα, πληρώνοντας μάλιστα με θυσία και αίμα ηρώων την διατήρηση της συνταγματικής νομιμότητας. Καθοδηγητής στον αγώνα της αντίστασης ήταν ο ηγέτης, ιδρυτής και επίτιμος Πρόεδρός της, αείμνηστος Βάσος Λυσσαρίδης.
Η ΕΔΕΚ συνεχίζει τον αγώνα για Λευτεριά και Δημοκρατία και παραμένει το σταθερό ανάχωμα στα σχέδια όσων θέλουν την διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Με σεμνές τελετές και κατάθεση στεφάνων σε όλες τις Επαρχίες η ΕΔΕΚ θα τιμήσει και φέτος τους υπερασπιστές και ηρωωμάρτυρες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας και θα καταδικάσει το πραξικόπημα και την εισβολή.
Η κεντρική εκδήλωση θα γίνει απόψε, Πέμπτη 14 Ιουλίου, και ώρα 7.00μ.μ. στο Πάρκο Δώρου Λοΐζου στον Άγιο Αθανάσιο στη Λεμεσό. Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.
Την Παρασκευή 15 Ιουλίου, αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κόμματος θα καταθέσει στεφάνι στις:9.45 π.μ. στο Μνημείο Αντίστασης έξω από το Προεδρικό (εκδήλωση Παγκύπριου Συνδέσμου Αντιστασιακών),
10.00 Άγαλμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στο Προεδρικό Μέγαρο και
10.20 Άγαλμα Μακαρίου έξω από Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.
Επίσης, την Παρασκευή 15 Ιουλίου, αντιπροσωπείες του κινήματος θα καταθέσουν στεφάνια στις 9.00 π.μ. στο μνημείο Μακαρίου στην Πάφο και στο Μνημείο Πεσόντων Αντιστασιακών στη Λεμεσό.
Τέλος, την Πέμπτη 28 Ιουλίου στις 7.00μ.μ. θα πραγματοποιηθεί αντικατοχική εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμόχωστου στη Δερύνεια με ομιλητή τον Πρόεδρο του κινήματος Μαρίνο Σιζόπουλο.

 

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 14 Ιουλίου 2022

Ανακοινώσεις