Όλη η αλήθεια για το οίκημα της ΕΔΕΚ στην Πάφο
Κυριακή 12.06.2022
Κυριακή 12.06.2022, από Γραφείο Τύπου

Γιώργος Κουττούκης, τ. Γραμματέας Οικονομικών Κ.Σ.ΕΔΕΚ 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα κάποιοι δήθεν «σωτήρες» της ΕΔΕΚ προβαίνουν σε δημόσιες δηλώσεις, προσπαθώντας να ρίξουν λάσπη και να αμαυρώσουν το όνομα μας, γιατί στις δύσκολες στιγμές του Κόμματος αναλάβαμε το άχαρο έργο να το ανορθώσουμε οικονομικά και να το καταστήσουμε βιώσιμο. Πέραν από τις ώρες που αφιλοκερδώς διαθέσαμε, όταν κάποιοι από τους «σωτήρες» κατηγορούσαν και υπονόμευαν την ΕΔΕΚ για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων, στηρίξαμε οικονομικά την ΕΔΕΚ με σημαντικά ποσά, χωρίς ποτέ να διεκδικήσουμε την επιστροφή τους. 

Κατορθώσαμε μέσα σε 4,5 χρόνια με την καθοδήγηση και του Προέδρου του Κόμματος, να ξοφλήσουμε όλα τα χρέη και να μεταφέρουμε επ’ ονόματι της ΕΔΕΚ σημαντικό αριθμό ακινήτων. Θεωρώ ότι η ανοχή της σιωπής πρέπει να σταματήσει και δημόσια να απαντήσουμε στις σκευωρίες και τη διαστρέβλωση των γεγονότων. 

Η Οικονομική Επιτροπή που διόρισε το Πολιτικό Γραφείο τον Σεπτέμβριο του 2015, μετά από εισήγηση του Προέδρου, με εμένα Γραμματέα, αναλάβαμε το δύσκολο έργο να διαχειριστούμε: 

  • Ένα εκατομμύριο εκατόν ενενήντα δύο χιλιάδες ευρώ χρέος, το οποίο αύξανε με ρυθμό 32-33 χιλ. ευρώ το μήνα. 
  • Επτά αγωγές  από προμηθευτές για καθυστέρηση εξόφλησης υποχρεώσεων. 
  • Την εκποίηση του οικήματος του Κόμματος στην Αραδίππου, λόγω Μη Εξυπηρετούμενου Δανείου ύψους 58 χιλ ευρώ. Σημειωτέον ότι την περίοδο 2003 – 2010 απωλέσθηκαν τα οικήματα του Κόμματος στη Λάρνακα και το Τσέρι, λόγω κακών χειρισμών. 
  • Την έγκαιρη κάλυψη των υποχρεώσεων έναντι του έμμισθου προσωπικού, όπου σε διάφορες χρονικές περιόδους ήταν απλήρωτο για τρείς μήνες, κ.ά. που αφορούσαν την καθημερινότητα. 

Και όλα αυτά, τις παραμονές μιας δύσκολης εκλογικής αναμέτρησης, των Βουλευτικών εκλογών του Μαΐου του 2016. 

Κατηγορούμαστε με τον Πρόεδρο του Κόμματος ότι πουλήσαμε το «ιστορικό οίκημα» του Κόμματος στην Πάφο και πήραμε προμήθεια. Ουδέν αναληθέστερο. Ποια είναι η αλήθεια, την οποία μπορούμε με αδιάσειστα τεκμήρια να  επιβεβαιώσουμε. 

Λανθασμένα αναφέρεται ότι ήταν το «ιστορικό οίκημα» του 1974. Το οίκημα, το οποίο ήταν χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο, σύμφωνα με τον τίτλο ιδιοκτησίας αγοράστηκε το 1980. Κατοχυρώθηκε μάλιστα στον προηγούμενο ιδιοκτήτη επικαρπία εφόρου ζωής. 

Τα τελευταία χρόνια παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα. Διάβρωση της στέγης, εισαγωγή νερού τις βροχερές μέρες εντός του κτιρίου, υγρασία και άλλα προβλήματα που επέβαλαν άμεση ανακαίνιση. Η ανάπλαση της πλατείας, επιπρόσθετα, περιόρισε τους χώρους στάθμευσης και δυσκόλεψε την πρόσβαση των μελών και φίλων, καθιστώντας το οίκημα μη λειτουργικό. 

Το σύνολο των  εξόδων ανακαίνισης του  κτιρίου ως διατηρητέου, υπολογίστηκε γύρω στις 250 - 300 χιλ. ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση έπρεπε να συνυπολογιστεί ο χρόνος ανακαίνισης που σίγουρα θα ξεπερνούσε τα 2 χρόνια, καθώς και τα ενοίκια μετακίνησης σε άλλο χώρο. 

Για το ενδεχόμενο ενοικίασης δεν υπήρχε ενδιαφέρον  λόγω του ψηλού κόστους ανακαίνισης.  

Ως μοναδική επιλογή παρέμεινε η πώληση και η αγορά άλλου οικήματος, πλέον λειτουργικού, με καλύτερη πρόσβαση στα μέλη και τους φίλους του Κόμματος. 

Η απόφαση για πώληση λήφθηκε από την διευρυμένη Ε.Ε. Πάφου. 

Η αξία πώλησης συμπεριλαμβανομένου και του συντελεστή δόμησης, προσδιορίστηκε από τρείς διαφορετικούς εκτιμητές ακινήτων μεταξύ 600 – 700 χιλ. ευρώ. 

Τον Δεκέμβριο του 2013 ο τ. Πρόεδρος του Κόμματος ζήτησε από γραφείο εκτιμητών στη Λευκωσία, εκτίμηση της αξίας του οικήματος για πώληση. Η εκτίμηση ήταν 405 χιλ. ευρώ. 

Η πώληση έγινε με ανοικτή δημοπρασία στα γραφεία του Κόμματος στην Πάφο την 1.7.2018, ανάμεσα σε 4 ενδιαφερόμενους αγοραστές, στην παρουσία της Γραμματείας της Ε.Ε. Πάφου και της Οικονομικής Επιτροπής του Κόμματος. 

Το τελικό ποσό πώλησης ανήλθε στο 1.350.000 ευρώ (ένα εκατομμύριο τριακόσιες πενήντα χιλιάδες). Ποσό πρωτοφανές τόσο για το συγκεκριμένο ακίνητο, όσο και για την περίοδο πώλησης. Για να μην υπάρχουν οποιεσδήποτε σκιές αναφορικά με την πώληση, βασικός όρος για τη μεταβίβαση ήταν τα χρήματα να μεταφερθούν στο λογαριασμό του Κόμματος από κυπριακή τράπεζα και όχι από τράπεζα του εξωτερικού, για να υπάρχει νομιμότητα ως προς την προέλευση. Από το συνολικό ποσό καταβλήθηκε φόρος κεφαλαιουχικών κερδών ύψους 280.000 χιλ ευρώ. 

Τόσο για την πώληση όσο και την αγορά του νέου οικήματος έγινε λεπτομερής ενημέρωση στο Π.Γ. την Κ.Ε., καθώς και σε συγκέντρωση μελών στην Πάφο. 

Αυτή είναι όλη η αλήθεια για το οίκημα της ΕΔΕΚ στην Πάφο.  

Blog