Η Λεωφόρος Λεμεσού στη Λάρνακα μετονομάστηκε σε Λεωφόρο Βάσου Λυσσαρίδη
Κυριακή 15.05.2022
Κυριακή 15.05.2022, από Γραφείο Τύπου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί σε μία σεμνή τελετή μπροστά από το Υδραγωγείο Καμάρων η μετονομασία της Λεωφόρου Λεμεσού σε Λεωφόρο Βάσου Λυσσαρίδη.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τους Δήμους Λάρνακας και Αραδίππου ενώ τα αποκαλυπτήρια τέλεσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, ανέφερε ότι όποιος μιλά για τον Βάσο Λυσσαρίδη το κάνει με δέος. Υπήρξε, είπε, άνθρωπος των γραμμάτων, αγωνιστής των δίκαιων αιτημάτων των λαών και συνέδεσε το όνομά του με την σύγχρονη ιστορία της Κύπρου. Ήταν έντιμος πολιτικός και αγωνιστής πάντα στην πρώτη γραμμή, χωρίς να διστάζει να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του για το καλό της πατρίδας του. Η ονοματοδοσία της λεωφόρου είναι η ελάχιστη απότιση φόρου τιμής προς τον Βάσο Λυσσαρίδη που συνεχίζει μέσα από το κληροδότημά του να φέρνει στην κυπριακή κοινωνία το μήνυμα για κοινωνική δικαιοσύνη και ελευθερία.

Ακολούθως ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης, ανέφερε πως ο Βάσος Λυσσαρίδης αφιέρωσε τη ζωή του στην πατρίδα μας. Σήμερα, με την ονοματοδοσία του δρόμου, εκπληρώνουμε ένα μικρό χρέος έναντι στα όσα προσέφερε. Υπήρξε, είπε, πρότυπο φωτεινού ανδρός που συνέδεσε το όνομά του με τους αγώνες των λαών για ελευθερία. Ξεχώριζε για το ήθος και την πολιτική του εντιμότητα. Πορεύτηκε με την δίψα της δικαιοσύνης και της ελευθερίας. Σήμερα, είπε, τιμάμε έναν γνήσιο πατριώτη.

Έπειτα ο Πρόεδρος της Ε.Ε. ΕΔΕΚ Λάρνακας, Παναγιώτης Ευαγγελίδης τόνισε πως ο Βάσος Λυσσαρίδης ήταν πολυτάλαντος και πολύπλευρος. Αγαπούσε τον άνθρωπο και την πατρίδα του γι’ αυτό και αγωνίστηκε για κοινωνική δικαιοσύνη και ελευθερία.  

Στη συνέχεια, ο Ανδρέας Χριστοφόρου, Επικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας ΕΔΕΚ Λάρνακας, αναφέρθηκε λεπτομερώς στην ζωή του Βάσου Λυσσαρίδη και στους αγώνες του και τόνισε την αντιχουντική του δράση. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως ο Βάσος Λυσσαρίδης υπήρξε άοκνος αγωνιστής της ειρήνης, εξαίσιος ζωγράφος και ποιητής.  

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ευχαρίστησε τους Δημάρχους Λάρνακας και Αραδίππου Ανδρέα Βύρα και Ευάγγελο Ευαγγελίδη καθώς και τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων των δυο δήμων για την απόφασή τους να μετονομάσουν τη Λεωφόρο Λεμεσού σε Λεωφόρο Βάσου Λυσσαρίδη. Με την πράξη τους αυτή, είπε, συμβάλλουν στη διατήρηση της μνήμης του Βάσου Λυσσαρίδη. Τόνισε πως ως ελάχιστη ένδειξη εκτίμησης σε αυτή την ηγετική φυσιογνωμία, την πρωτοποριακή για την εποχή του και όχι μόνο, δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι πιστοί τοις εκείνου ρήμασι πειθόμενοι, θα συνεχίσουμε τον αγώνα του για την απελευθέρωση της πατρίδας μας, για την διατήρηση της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τον άνθρωπο για την κοινωνική δικαιοσύνη για την δημοκρατία.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 15 Μαΐου 2022

Ανακοινώσεις