Τιμώντας την ιστορία των Κοκκινοσκούφηδων, το Κ.Σ. ΕΔΕΚ διακηρύσσει ότι δεν θα σταματήσει τον αγώνα, μέχρι ο Πενταδάκτυλος να αναπνεύσει ξανά ελεύθερος
Κυριακή 24.04.2022
Κυριακή 24.04.2022, από Γραφείο Τύπου

Μια χρυσή σελίδα θάρρους, πατριωτισμού και αυτοθυσίας, έγραψαν, σαν σήμερα πριν 58 χρόνια, οι θρυλικοί Κοκκινοσκούφηδες, οι «Λόχοι Λυσσαρίδη», ο στρατιωτικός διοικητής τους, αείμνηστος αγωνιστής της ΕΟΚΑ Δώρος Ηλία και φυσικά ο οργανωτής τους και πολιτικός καθοδηγητής τους, ο αείμνηστος ιδρυτής της ΕΔΕΚ, ο Βάσος Λυσσαρίδης, όταν απελευθέρωσαν τον Πενταδάκτυλο, που είχε καταληφθεί τα Χριστούγεννα του 1963 από τους Τούρκους στασιαστές της ΤΜΤ και της ΤΟΥΡΔΥΚ.

Οι Κοκκινοσκούφηδες του Λυσσαρίδη, με πενιχρό οπλισμό, τα έβαλαν με την ΤΜΤ και την ΤΟΥΡΔΥΚ και απέδειξαν πως η ψυχή και η αποφασιστικότητα για προάσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, επικράτησαν των πάνοπλων τουρκικών δυνάμεων, κατόρθωσαν να απελευθερώσουν τον Πενταδάκτυλο, απάλλαξαν τα χωριά της περιοχής από την τουρκική τρομοκρατία και στη συνέχεια παρέδωσαν την περιοχή στις δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς.

Δυστυχώς, η προδοσία του 1974 κατέστησε το μαρτυρικό βουνό σκλάβο των Τούρκων κατακτητών.

Τιμώντας την ιστορία των Κοκκινοσκούφηδων, το Κ.Σ. ΕΔΕΚ διακηρύσσει ότι δεν θα σταματήσει τον αγώνα, μέχρι ο Πενταδάκτυλος να αναπνεύσει ξανά ελεύθερος.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 24 Απριλίου 2022

Ανακοινώσεις