Η Τουρκία χρησιμοποιεί τις μεταναστευτικές ροές ως μία μορφή υβριδικού πολέμου σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας- Η ΕΔΕΚ κατέθεσε στον ΥΠΕΣ προτάσεις αντιμετώπισης
Παρασκευή 18.03.2022
Παρασκευή 18.03.2022, από Γραφείο Τύπου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών συνάντηση του Υπουργού μαζί με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ με αντικείμενο συζήτησης το μεταναστευτικό πρόβλημα. Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:

«Από την πλευρά της ΕΔΕΚ, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μας ευχαριστίες προς τον Υπουργό Εσωτερικών, αφενός μεν γι’ αυτή την πολύ εποικοδομητική συνάντηση που είχαμε σήμερα και αφετέρου να τον ευχαριστήσουμε και για το γεγονός ότι με ενέργειες και πρωτοβουλίες προσπαθεί να δώσει λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η πατρίδα μας, που είναι το μεταναστευτικό.

Ένα πρόβλημα, το οποίο ουσιαστικά σε πολύ μεγάλο βαθμό αξιοποιείται από την πλευρά της Τουρκίας ως μία μορφή υβριδικού πολέμου σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο που ενώ θα πρέπει από την μια να διασφαλίσουμε, να κατοχυρώσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, από την άλλη πλευρά όμως δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να δημιουργήσουμε τεράστια κοινωνικά προβλήματα στην πατρίδα μας, που θα επιφέρουν άλλες επιπτώσεις και σοβαρές παρενέργειες.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι δυστυχώς αυτή τη στιγμή 5% του πληθυσμού μας στην ουσία είναι στην πλειοψηφία τους παράνομοι μετανάστες.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο θα πρέπει με εποικοδομητική συνέργεια από την πλευρά της ΕΔΕΚ να στηρίξουμε όλες εκείνες τις πολιτικές οι οποίες θα διασφαλίσουν αυτά τα δύο στοιχεία τα οποία ανέφερα προηγουμένως.

Έχουμε υποσχεθεί προς τον Υπουργό Εσωτερικών ότι από την πλευρά τη δική μας θα συνεχίσουμε και τις επαφές και τη συνεργασία, αλλά και τις προτάσεις τις οποίες θα καταθέτουμε και από την πλευρά του το Υπουργείο θα τις αξιολογήσει και θα τις αξιοποιήσει με τον τρόπο που αυτό θα ήθελε. Για ακόμα μια φορά  θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Υπουργό για τη συνεργασία, αλλά και για την ενημέρωση που είχαμε».

Ακολούθως ο Υπουργός δήλωσε:

«Συνεχίζοντας τις επαφές με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, είχα σήμερα την ευκαιρία να συναντηθώ με την ΕΔΕΚ, με τον Πρόεδρο και τους συνεργάτες του, στους οποίους έγινε ενδελεχής ενημέρωση τόσο για το θέμα της μετανάστευσης και του προβλήματος που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει όσο και αυτής της κλιμάκωσης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα από την κατευθυνόμενη διοχέτευση μεταναστών από την Τουρκία.

Όπως έχει αναφέρει και ο κ. Πρόεδρος, η Τουρκία εργαλειοποιεί συστηματικά σε βάρος της πατρίδας μας τους ανθρώπους αυτούς όλους προερχόμενους από τις υποσαχάριες χώρες της Αφρικής μέσω των κατεχομένων και μέσω της πράσινης γραμμής.
Δυστυχώς οι ροές συνεχίζονται. Ψες είχαμε άφιξη άλλων 104 ατόμων από την πράσινη γραμμή.

Αθροιστικά με τους 317 του προηγούμενου 24ώρου αντιλαμβάνεστε ότι το πρόβλημα είναι εξαιρετικά σοβαρό και σημαντικό. Έχω ενημερώσει για τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες που κάνουμε για την αντιμετώπιση του προβλήματος, με ιδιαίτερη έμφαση και εστιάζοντας πάντοτε στο γεγονός ότι επιβάλλεται να υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση της πράσινης γραμμής αλλά την ίδια ώρα και μεγιστοποίηση του  αριθμού των επιστροφών προς τις λεγόμενες ασφαλείς χώρες από τις οποίες προέρχεται σχεδόν το 85% των μεταναστευτικών μας ροών.

Έχω ενημερώσει επίσης και για τις πρωτοβουλίες και τον τρόπο διαχείρισης των Ουκρανών που φτάνουν στη χώρα μας με αφορμή τα όσα τεκταίνονται στην Ουκρανία με την εισβολή της Ρωσίας.

Θέλω να ευχαριστήσω την ΕΔΕΚ τόσο για την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων όσο και την από μέρους τους διαθεσιμότητα και σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και σε ιδέες, εμπλουτίζοντας την προσπάθεια που το Υπουργείο Εσωτερικών καταβάλλει στο να διαχειριστούμε αυτό που δυστυχώς εξελίσσεται σε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για την πατρίδα μας».

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 18 Μαρτίου 2022

Ανακοινώσεις