Υπάρχουν πολλά να γίνουν στον αγώνα για πραγματική ισότητα των φύλων
Τρίτη 08.03.2022
Τρίτη 08.03.2022, από Γραφείο Τύπου

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Παρόλο που οι γυναίκες έχουν πάρει στους ώμους τους το μεγαλύτερο βάρος της πορείας της ανθρωπότητας στην ιστορία, είναι ακόμα σε πολλές κοινωνίες σε δυσμενέστατη θέση. Ακόμα και σε προηγμένες κοινωνίες, όπου έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος στον τομέα της διασφάλισης της ισότητας των φύλων, οι γυναίκες παλεύουν ακόμα για τα αυτονόητα και για να πετύχουν πραγματική ισότητα.

Η πρόσφατη πανδημία του covid – 19 που έπληξε τη ανθρωπότητα, απέδειξε ότι οι πτυχές της κοινωνικής οργάνωσης, όπως η αγορά εργασίας, δεν αντιμετωπίζουν τις γυναίκες δίκαια.  Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, καθίσταται αυτή την εποχή ακόμα πιο σημαντική υπόμνηση στον αγώνα για επίτευξη πραγματικής ισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα. Η 8η Μαρτίου 2022 βρίσκει την Κύπρο να καταλαμβάνει την 21η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων, με βαθμολογία 57 βαθμούς στους 100, βαθμολογία που είναι κατά 11 μονάδες χαμηλότερη από τη βαθμολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΕΔΕΚ, το σοσιαλιστικό κόμμα της Κύπρου, έχοντας ως βασικό πυλώνα της κοινωνικής της ιδεολογίας την ισότητα των ανθρώπων, διεξάγει ακατάπαυστα αγώνα σε θεσμικό επίπεδο για να βελτιωθεί η θέση της γυναίκας στην κυπριακή κοινωνία, για να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, για την εξάλειψη των φαινομένων σεξισμού και διακρίσεων και για τον τερματισμό κάθε μορφής βίας.
Για την επίτευξη των πιο πάνω το Κ.Σ. ΕΔΕΚ διεκδικεί:

  • Ίση αμοιβή των γυναικών με τους άντρες για την προσφορά ίδιας εργασίας.
    Καθολική πληρωμή των 2 εβδομάδων γονικής άδειας σε όλους τους εργαζόμενους γονείς.
  • Αναβάθμιση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου σε επίπεδο που να ανταποκρίνεται στις αυξημένες απαιτήσεις της σημερινής ανταγωνιστικής κοινωνίας.
  • Προσαρμογή των ωραρίων των βρεφονηπιακών σταθμών ώστε να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες των εργαζομένων γονιών.
  • Να εξεταστεί από την πολιτεία η δυνατότητα σε μεγάλες επιχειρήσεις να λειτουργήσουν τάξεις νηπιαγωγείου και βρεφονηπιακοί σταθμοί, ώστε τα παιδιά των εργαζομένων να τυγχάνουν ασφαλούς φύλαξης.
  • Παραχώρηση κινήτρων στους ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς για υιοθέτηση φιλικών πρακτικών για τη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής  ζωής όπως ευέλικτα ωράρια εργασίας, πληρωμένη γονική άδεια και πλήρη ωφελήματα για τους εργαζόμενους γονείς.

Υπάρχουν πολλά να γίνουν και η ΕΔΕΚ δηλώνει παρούσα στον αγώνα για πραγματική ισότητα των φύλων. 

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 8 Μαρτίου 2022

Ανακοινώσεις