Ζητήσαμε μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πήραμε απορρύθμιση
Σάββατο 05.03.2022
Σάββατο 05.03.2022, από Γραφείο Τύπου

Χωρίς να αμφισβητούμε τα θετικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, εκτιμούμε ότι υπάρχει σαφής παραβίαση βασικών αρχών που θα έπρεπε να διέπουν την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οποιοσδήποτε μελετήσει τις ενοποιήσεις των δήμων θα διαπιστώσει:

  1. Σκοπιμότητες και εξυπηρέτηση συγκεκριμένων κομματικών ή άλλων συμφερόντων.
  2. Με τον τρόπο λειτουργίας των δημοτικών διαμερισμάτων δεν θα ενισχύεται η ενιαία ανάπτυξη και η ενιαία δράση των δημοτικών περιοχών αλλά θα προκαλούνται αχρείαστες αντιπαραθέσεις για προώθηση τοπικών συμφερόντων των διαμερισμάτων για καθαρά ψηφοθηρικούς σκοπούς.
  3. Παραβιάζεται η αρχή της απλής αναλογικής που έπρεπε να χαρακτηρίζει το εκλογικό σύστημα και εισάγεται με έμμεσο τρόπο μια μορφή πλειοψηφικού.
  4. Πώς είναι δυνατόν οι μεγαλύτεροι δήμοι να έχουν 30 δημοτικούς συμβούλους και 1-4 αντιδημάρχους, ενώ οι μικροί δήμοι θα έχουν 16 δημοτικούς συμβούλους με 9 αντιδημάρχους (βλ. Δήμος Δυτικής Λεμεσού) ή 14 αντιδημάρχους (βλ. Δήμος Πόλις Χρυσοχούς);

Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι σε αυτή την περίπτωση δεν θα δικαιωθούν οι προβλέψεις μας όπως έτυχε με την περίπτωση του ΓεΣΥ που σήμερα επιβεβαιώνονται οι υποδείξεις που εδώ και τέσσερα χρόνια έχουμε κάνει για να αποφευχθεί η διασπάθιση και η καλύτερη εφαρμογή του συστήματος προς όφελος των πολίτων.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 5 Μαρτίου 2022
Ανακοινώσεις