Μέσα από την ποντιοπιλατική πολιτική που ακολουθεί ο Γ.Γ. το κυπριακό παρουσιάζεται ως ένα δικοινοτικό πρόβλημα και η Τουρκία αποενοχοποιείται πλήρως
Πέμπτη 13.01.2022
Πέμπτη 13.01.2022, από Γραφείο Τύπου

Στο επίσημο κείμενο της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα (Γ.Γ.) του ΟΗΕ για το κυπριακό διαπιστώνουμε πως για ακόμα μια φορά επικράτησε η λογική των ίσων αποστάσεων. Η Τουρκία παρέμεινε και πάλι στο απυρόβλητο:

-Χωρίς να της επιρρίπτονται ευθύνες για την εδώ και 48 χρόνια παράνομη κατοχή και εποικισμό εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
-Χωρίς να υπογραμμίζονται οι ευθύνες της για τις εδώ και χρόνια παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, του μη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω των παραβιάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η έκθεση επανέλαβε για ακόμα μια φορά την εκκωφαντική σιωπή της στην απόδοση ευθυνών προς την Τουρκία για τις επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις των όσων προνοούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Μάλιστα παροτρύνθηκαν εκ νέου οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων να έχουν απευθείας συνεργασία και να δώσουν έμφαση στις τεχνικές επιτροπές.

Δυστυχώς μέσα από την ποντιοπιλατική πολιτική που ακολουθεί ο Γ.Γ. το κυπριακό δεν παρουσιάζεται ως ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης αλλά ως ένα δικοινοτικό ζήτημα, με την Τουρκία, η οποία ευθύνεται για την δημιουργία του, να αποενοχοποιείται πλήρως για όσα έχει προκαλέσει.

Η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να διεκδικήσει η Βρετανία να μην έχει το μονοπώλιο διαμόρφωσης των εκθέσεων του Γ.Γ., των ψηφισμάτων και αποφάσεων.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 13 Ιανουαρίου 2022

Ανακοινώσεις