Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μακροπρόθεσμες μειώσεις του ΦΠΑ αξιοποιώντας τις προτάσεις που η ΕΔΕΚ κατέθεσε προς όφελος των πολιτών
Τρίτη 04.01.2022
Τρίτη 04.01.2022, από Γραφείο Τύπου

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και η κατακόρυφη αύξηση της τιμής του ρεύματος κάνουν επιβεβλημένη την ανάγκη να υπάρξουν στοχευμένες και ουσιαστικές μειώσεις, γι’ αυτό και η ΕΔΕΚ καταψήφισε την αναπομπή της μείωσης του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Θυμίζουμε πως ήδη από τον Ιούνιο του 2020 καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις στην κυβέρνηση για τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος ως μέτρο ουσιαστικής ανακούφισης της πραγματικής οικονομίας οι οποίες όμως δεν αξιολογήθηκαν.

Πιο συγκεκριμένα προτείναμε:

• Ο ΦΠΑ να επιβάλλεται μόνο επί της κατανάλωσης του ηλεκτρισμού και όχι επί του συνόλου των χρεώσεων του λογαριασμού.

• Μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της ΕΕ, και αυτό να ισχύει μέχρι την εξασθένηση των συνεπειών της πανδημίας επί της αγοράς.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση καλείται να αυστηροποιήσει τους ελέγχους της παράνομης προμήθειας καυσίμων από τα κατεχόμενα. Με αυτό τον τρόπο, το κράτος θα μπορέσει να ανακτήσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τα χαμένα έσοδα του, τα οποία μπορεί να αξιοποιήσει για:

• Χρηματοδότηση της μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος ως μέτρο στήριξης των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

• Επέκταση των σχεδίων χορήγησης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Απευθύνουμε για ακόμα μια φορά έκκληση προς την κυβέρνηση, με δεδομένο πως διανύουμε μια δύσκολη περίοδο για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να προχωρήσει σε μακροπρόθεσμες μειώσεις του ΦΠΑ αξιοποιώντας τις προτάσεις που καταθέσαμε προς όφελος των πολιτών.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 4 Ιανουαρίου 2022

Ανακοινώσεις