Η αυθαιρεσία και η κοινωνική αναλγησία που επιδεικνύει το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε βάρος των πολιτών συνεχίζεται, με τα υπερόπλα που τους έδωσαν συγκεκριμένα κόμματα
Πέμπτη 30.12.2021
Πέμπτη 30.12.2021, από Γραφείο Τύπου

Οι δηλώσεις του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου στην ουσία επιβεβαιώνουν την αυθαιρεσία και την κοινωνική αναλγησία που επιδεικνύει το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε βάρος των πολιτών. Την ίδια στιγμή επιβεβαιώνουν τις δικαιολογημένες ανησυχίες που η ΕΔΕΚ κατ’ επανάληψη είχε εκφράσει καταθέτοντας μάλιστα και συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα μπορούσαν με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο να προστατευτούν οι αδικημένοι δανειολήπτες.  

Δυστυχώς με ευθύνη της κυβέρνησης αλλά και της πλειοψηφίας των κομμάτων αυτό το δίκτυ προστασίας δεν κατέστη δυνατό να δημιουργηθεί.  

Συγκεκριμένα:  

  1. Ο νόμος που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 (και τον οποίο η ΕΔΕΚ καταψήφισε) άφηνε εκτεθειμένους τους δανειολήπτες και έδινε υπερβολικά δικαιώματα στις τράπεζες.  
  2. Το πλαίσιο αφερεγγυότητας που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2015 θα μπορούσε να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο. Δυστυχώς κάποιες από τις προτάσεις της ΕΔΕΚ δεν υιοθετήθηκαν.  
  3. Τον Ιούλιο του 2018 η πλειοψηφία των κομμάτων υιοθέτησε την ηλεκτρονική εκποίηση (κάτι που η ΕΔΕΚ επίσης καταψήφισε). Η ηλεκτρονική εκποίηση είναι ακόμη ένα όπλο αυθαιρεσίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε βάρος των δανειοληπτών.  
  4. Τέλος, τα ίδια κόμματα που έδωσαν στις τράπεζες υπερόπλα, τον Απρίλιο του 2021 ανέστειλαν την ψήφιση στη βουλή της πρότασης της ΕΔΕΚ για τη σύσταση ειδικού τμήματος των δικαστηρίων για να μπορούν να προσφεύγουν οι δανειολήπτες.  

Παρά το γεγονός ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κέρδισαν χρόνο και έχουν στην ουσία λεηλατήσει και αδικήσει πολίτες, εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα έστω και σήμερα με την υιοθέτηση συγκεκριμένων προτάσεων να προστατευτούν σε κάποιο βαθμό οι δανειολήπτες.   

Γραφείο Τύπου 

Λευκωσία, 30 Δεκεμβρίου 2021 

Ανακοινώσεις