Η Κεντρική Τράπεζα στηρίζει τη θέση της ΕΔΕΚ για σύσταση ειδικού δικαστηρίου
Δευτέρα 06.12.2021
Δευτέρα 06.12.2021, από Γραφείο Τύπου


Σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών ζητήσαμε από τον Κεντρικό Τραπεζίτη να τοποθετηθεί για το πώς προσεγγίζει το ζήτημα της σύστασης ειδικού δικαστηρίου, κάτι που ουσιαστικά θα αναλαμβάνει να επιλύσει τις διαφορές μεταξύ των τραπεζών και των δανειοληπτών που ως ΕΔΕΚ κατ’ επανάληψη ζητήσαμε.

Ο Κεντρικός Τραπεζίτης ανέφερε ότι προσεγγίζει πολύ θετικά το όλο ζήτημα αφού εάν δημιουργηθεί και επιλύει δικαστικές υποθέσεις τέτοιας υφής σε σύντομο χρονικό διάστημα (μέγιστο 16 μηνών), θα βοηθήσει σημαντικά στην επίλυση αυτών των ζητημάτων.

Καλούμε την κυβέρνηση να εισακούσει τον Κεντρικό Τραπεζίτη και να αντιληφθεί πως το ζήτημα του ειδικού δικαστηρίου δεν είναι μόνο απαίτηση της ΕΔΕΚ αλλά είναι κάτι που προτείνεται και από τους πλέον ειδικούς. Ως εκ τούτου, εάν η κυβέρνηση πράγματι θέλει να επιλυθούν τα προβλήματα των δανειοληπτών θα πρέπει να προχωρήσει στη σύσταση του ειδικού δικαστηρίου που εδώ και ένα χρόνο διεκδικούμε.

Στην Επιτροπή αναφέραμε στον Κεντρικό Τραπεζίτη και για το ότι υπάρχουν αρκετές βιώσιμες επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζονται από τις τράπεζες αναδιαρθρώσεων με εκβιασμό και ετσιθελισμό. Αποτέλεσμα αυτού είναι ένα μεγάλος αριθμός βιώσιμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων να κινδυνεύει να κλείσουν. Εκτός από τον θεσμό του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου που επιλαμβάνεται ορισμένων περιπτώσεων δεν υπάρχει άλλο θεσμικό όργανο. Θα πρέπει να εξευρεθεί κάποια λύση.

Από πλευράς του Κεντρικού Τραπεζίτη έχει γίνει αντιληπτό το πρόβλημα και έχει συσταθεί υπηρεσία στην Κεντρική Τράπεζα που αναμένεται να στελεχωθεί προσεχώς και θα επιλαμβάνεται τέτοιων παραπόνων για να μπορεί να τα χειριστεί και να αντιμετωπίσει τα ζητήματα αυτά με τις εμπορικές τράπεζες.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 6 Δεκεμβρίου 2021
 

Ανακοινώσεις