Επιβεβαιώνεται ότι το πλαίσιο του ΓΓ δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση επανέναρξης των συνομιλιών λόγω των παγίδων που κρύβει
Παρασκευή 19.11.2021
Παρασκευή 19.11.2021, από Γραφείο Τύπου

Δήλωση Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, για τα έγγραφα του Κρανς Μοντανά

Μέσα από τα δημοσίευση και σήμερα των πρακτικών του Κρανς Μοντανά στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», επιβεβαιώνεται δυστυχώς, η προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα να παραπλανήσει την δική μας πλευρά, να ωραιοποιήσει την συμπεριφορά και απαράδεκτη στάση της Τουρκίας, να παγιδέψει τη διαδικασία, για να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της πλευράς μας.

Την ίδια στιγμή επιβεβαιώνεται για ακόμα μία φορά ότι και τα 6 σημεία που κατέθεσε προφορικά ο Γενικός Γραμματέας στο πλαίσιό του, κρύβουν παγίδες. Ως εκ τούτου για ακόμα μία φορά κάνουμε έκκληση πως αυτό το πλαίσιο δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για συζήτηση στο μέλλον όσον αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών.

Αλλά για ακόμα μία φορά προτείνουμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα ότι θα πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί και να διεκδικήσουμε η όποια επανέναρξη των συνομιλιών να γίνει στη βάση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για το κυπριακό με τη συμμετοχή και των πέντε Μονίμων Μελών του Σ.Α. για να συζητηθεί κατά προτεραιότητα η διεθνής πτυχή του προβλήματος.

Δηλαδή όπως τονίζεται στην συγκεκριμένη απόφαση, η πλήρης αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, ο επαναπατρισμός των εποίκων, η επιστροφή των προσφύγων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στις εστίες τους υπό συνθήκες ασφάλειας και η κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων.Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 19 Νοεμβρίου 2021

Ανακοινώσεις